GROZLJIVA TRAVMA

Gasilec, ki je gorel na Kornatih, zahteva 2,2 milijona evrov odškodnine

Objavljeno 05. junij 2014 09.24 | Posodobljeno 05. junij 2014 09.34 | Piše: A. L.

Mesečno zdaj prejema pičlih 287 evrov pokojnine.

Na Kornatih so reševali Slovence.

KORNATI – Edini preživeli od 13 gasilcev, ki jih je stisnil ognjeni obroč avgusta 2007 na Velikem Kornatu, ko so gasili požar, Frane Lučić (takrat je imel le 23 let!) zahteva 2,2 milijona evrov odškodnine in še 955 evrov mesečne rente do konca življenja. Sodišče mu je odmerilo 150 tisočakov za duševne bolečine, mesečno pa na račun prejema 287 evrov pokojnine, poroča Jutarnji list.

»Če bi se zaposlil kot inženir računalništva, bi imel 1240 evrov plače,« je prepričan Lučić. 

Moral plačati, a zamujal

Strokovnjaki niso prepričani, da je upravičen do rente. Na naroku maja 2013 je sodišče od Lučića zahtevalo, da plača slabih 200 evrov predujma za storitve finančnega izvedenca Ivana Tkalca, a niti po treh opominih tega ni storil. Šele 22. maja je Lučićev odvetnik posredoval potrdilo o plačilu.

Preračunali razliko

V tožbi, ki je bila vložena že leta 2009, pojasnjuje, kako hude travme je preživljal, in govori o hudih poškodbah, fizični in psihični stiski ter o dosmrtni odvisnosti od pomoči drugih, o posebni hrani, ki jo mora uživati, in tudi o izgubljenem potencialnem prihodku. Lučić je bil namreč tik pred diplomiranjem na fakulteti za elektrotehniko in računalništvo v Splitu. Če bi pravočasno diplomiral in se zaposlil kot inženir računalništva, bi tako prejemal okoli 1240 evrov plače. Glede na pokojnino, ki jo prejema, zato terja razliko med pokojnino in potencialnim prihodkom, in to tudi za nazaj. Poleg tega zahteva dodatek za tujo skrb in posebno prehrano.

Država je kriva, država ni kriva

Prvotno je zahteval od države 2,5 milijona kun (nekaj več kot 326.000 evrov), spomladi 2009 pa je znesek povečal na devet milijonov kun (1,17 milijona evrov). Le nekaj mesecev pozneje je vložil tožbo proti mestu Šibeniku in državi Hrvaški, pri čemer zahteva skupaj 17 milijonov kun (2,2 milijona evrov).

Pravniki si pri tem niso edini: nekateri namreč trdijo, da Lučić ne more ničesar zahtevati od države, temveč izključno od svojega delodajalca, toda Lučić in njegov zagovornik vztrajata pri vloženi tožbi.

Deli s prijatelji