KORONAVIRUS

Gantar o tem, ali se bomo lahko gibali le kilometer od doma

Minister meni, da bi s krajšo zaostritvijo prej prišli do okrevanja gospodarstva.
Fotografija: Tomaž Gantar, minister za zdravstvo. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Tomaž Gantar, minister za zdravstvo. FOTO: Uroš Hočevar

V slovenski javnosti močno odmeva predlog ministra za zdravje Tomaža Gantarja, da bi morala vlada še zaostriti protikoronske ukrepe in celo uvesti popolno zaprtje javnega življenja. Za 14 dni bi morali uvesti še nekoliko strožje ukrepe, omejiti nenujne dejavnosti, tudi javni promet, predvsem pa v tem času še ne bi smeli sproščati ukrepov, saj še nismo dosegli dovolj stabilnega stanja, je minister navedel v predlogu vladi. »Verjetno zdaj v teh 14 dneh ne bi bilo nobene tragedije, če nekdo ne more kupiti pohištva ali pa novega avtomobila ali kaj podobnega.«

Šole ostajajo zaprte

Gantar pravi, da je bila omejitev gibanja na en kilometer od stalnega prebivališča tudi eden od predlogov strokovne skupine, ki pa ga v svoje predloge ni vključil, glede na to, da so se razmere v zadnjih dneh vendarle nekoliko izboljšale. Se pa strinja s strokovno skupino, da če se bodo v teh dneh razmere še poslabševale in se število novo sprejetih v bolnišnice ne bo zmanjševalo, pridejo v poštev tudi strožji ukrepi, je povedal za STA. V tem trenutku razmere po njegovem prepričanju še ne omogočajo sproščanja, niti na področju šolstva ne, tako da bi tudi šole v prihodnjih dveh tednih še ostale zaprte. 

Gantar je zanikal, da naj bi s sprejetjem predlaganih ukrepov pogojeval svoj obstoj na ministrstvu za zdravje: »Nikomur nisem pogojeval ničesar, tudi predsedniku vlade nisem omenjal svojega odstopa.« Dodal je še: »Če sem odgovoren za neko področje in se pač ne upošteva stališč, potem se seveda slej ko prej verjetno tudi ne da več delati. Ampak ni bilo pa v tem trenutku in v zvezi s temi ukrepi nobenega govora ne z moje strani ne s strani predsednika vlade o kakršnem koli odstopu.«

Danes se je minister odzval na twitterju in pojasnjeval, zakaj meni, da bi morali ukrepe še zaostriti, če pa pada delež pozitivnih testov. Testov sicer v zadnjih dneh opravljajo manj, zato je absolutno število okužb pričakovano nižje.

Preberite tudi:


»Poglejte številke v bolnišnicah, na intenzivni negi in število umrlih, res ni čas za sproščanje ukrepov, sicer lahko podobno stanje traja še mesece, kar ni dobro za ljudi niti za gospodarstvo,« je Gantar odgovoril na twitterju na vprašanje ene izmed uporabnic, ki je zapisala, da ne pozna zdravnika, ki je za sproščanje ukrepov.

»Število okuženih pada počasi, okužen je vsak 22. državljan, starostna skupina okuženih se viša, še vedno hodimo po tankem ledu ... Dokler bo v bolnišnicah več sprejemov kot odpustov, je zaostrovanje za krajši čas smiselno,« meni minister.

Na mnenje novinarke Financ Petre Sovdat, da bi v primeru popolne zaustavitve države »prišli preč od lakote«, je minister odvrnil: »Tu imava različna mnenja, menim, da bi lahko prav s krajšo zaostritvijo prej prišli do okrevanja gospodarstva. Sicer pa je moja prva skrb zdravje ljudi, delujoč zdravstveni sistem, kar bi moralo biti razumljivo.« Na očitek, da se z omejevanjem na občine koncentrirajo ljudje na posameznih lokacijah, pa je odvrnil, da se s tem preprečuje kroženje virusa po državi.



Gantar se je odzval tudi na vprašanje poslanca SD Dejana Židana glede pomanjkanja zdravstvenega osebja in zapisal, da so večja težava kot birokracija nizke plače, »še večja težava pa je, da praktično vse države potrebujejo svoje kadre doma, saj se vsi soočamo s podobnimi problemi«. Dodal je še, da so zagotovili sredstva za ustrezno nagrajevanje, »ampak to na dolgi rok ne bo dovolj. Veva pa oba, da enotni plačni sistem ni v pristojnosti ministra za zdravje.«

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije