NA TISOČE LJUDI

Francozi množično protestirajo proti skrajni desnici

Nastala je nova ljudska fronta, s katero želijo ustaviti pohod skrajne desnice na oblast.
Fotografija: Po oceni policije se je do 13. ure na okoli 200 shodih po državi zbralo najmanj 50.000 ljudi. FOTO: Zakaria Abdelkafi Afp
Odpri galerijo
Po oceni policije se je do 13. ure na okoli 200 shodih po državi zbralo najmanj 50.000 ljudi. FOTO: Zakaria Abdelkafi Afp

Šest dni po sklicu predčasnih volitev, na katerih se zmaga obeta skrajno desnemu Nacionalnemu zboru, v več francoskih mestih danes potekajo protesti proti skrajni desnici. Iz Pariza že poročajo o več tisoč udeležencih, po vsej državi jih pričakujejo skupno nekaj sto tisoč, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Po oceni policije se je do 13. ure na okoli 200 shodih po državi zbralo najmanj 50.000 ljudi. Protesti potekajo na poziv sindikatov, različnih združenj in levih strank, ki so se ta teden uspele združiti v t. i. novo ljudsko fronto, s katero želijo ustaviti pohod skrajne desnice na oblast.

image_alt
Izidi volitev po Evropi: Macron v Franciji razpustil parlament, odstopil tudi belgijski premier

Prepričljivo je že zmagala na nedavnih evropskih volitvah, ankete pa Nacionalnemu zboru napovedujejo podoben uspeh tudi na bližajočih volitvah v parlament. Te je predsednik Emmanuel Macron sklical že na dan evropskih volitev, ko je njegova stranka doživela velik neuspeh, in bodo v prvem krogu potekale 30. junija, v drugem pa 7. julija.

Levica neenotna

Strankam na levici - od skrajno leve Nepokorne Francije do socialistov in zelenih - je sicer v naglici uspelo strniti, a med njimi vladajo tudi napetosti, ki so se danes med drugim izrazile v obliki sporov glede kadrovske zasedbe.

Kljub nasprotovanju politiki Nepokorne Francije je danes kandidaturo na volitvah napovedal tudi nekdanji socialistični predsednik Francois Hollande.

image_alt
To je prvi odziv Putinovih na evropske volitve: »Prava odločitev bi bila ...«

Macron, ki je ta konec tedna sodeloval na vrhu G7, danes pa še na konferenci za Ukrajino v Švici, je njihove spore označil za pravi spektakel, češ da niso resni.

Predsednik Nacionalnega zbora, 28-letni Jordan Bardella, ki cilja na položaj premierja, je medtem ocenil, da bosta lahko eventualno vlado sestavili le dve formaciji - njegova ali pa zavezništvo na levici.

Republikanska desnica je medtem razpeta med svojo tradicionalno potjo in pozivom predsednika Erica Ciottija k povezovanju z Nacionalnim zborom. V najnovejšem preobratu je danes sodišče razveljavilo njegovo izključitev iz stranke, ki so jo drugo člani uprizorili po spornem naznanilu sodelovanja s skrajno desnico.

image_alt
Nemčija v kaosu, Scholza pozivajo k odstopu

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije