ZA ENOTNOST

FOTO: Tisoči protestirajo proti Kataloniji

Objavljeno 28. oktober 2017 16.39 | Posodobljeno 28. oktober 2017 16.39 | Piše: STA, P. Pa.

Na trg se zgrinjajo nove množice ljudi.

MADRID, BARCELONA – V Madridu se je na protestu za enotno Španijo in spoštovanje španske ustave danes zbralo na tisoče ljudi, poroča španski časnik El Pais. Katalonski predsednik Carles Puigdemont, ki se še ni odzval na današnji madridski prevzem oblasti v Kataloniji, je napovedal izjavo za 14.30.

Kot piše El Pais, se je na napovedanem protestu proti neodvisnosti Katalonije na madridskem trgu Plaza de Colon zbralo na tisoče ljudi. Na trgu plapolajo španske zastave, ljudje pa so vzklikali »Živela Španija« in tudi »Živela Katalonija«. Protest se je sicer uradno začel opoldne, a mnogi ljudje so zanj izvedeli šele danes, tako da na trg še prihajajo nove množice ljudi.

Potem ko je katalonski parlament v petek razglasil neodvisnost Katalonije, španski senat pa je potrdil uporabo 155. člena španske ustave oziroma začasno odpravo katalonske avtonomije, je vlada premierja Mariana Rajoya z odlokom v uradnem listu danes odstavila katalonsko vlado ter prevzela njene naloge in pristojnosti, razpustila parlament in razpisala predčasne volitve, odstavila pa tudi vrh katalonske policije.

Deli s prijatelji