TESLA ROADSTER

FOTO: Prvi avtomobil poletel v vesolje

Tesla roadster že potuje na raketi velikanki. Okoli sonca bo krožil kar milijardo let.
Fotografija: Za volanom sedi lutka z imenom Starman in posluša skladbo Davida Bowieja Space Odity. FOTO: AP
Odpri galerijo
Za volanom sedi lutka z imenom Starman in posluša skladbo Davida Bowieja Space Odity. FOTO: AP

CAPE CANAVERAL – Ameriško zasebno vesoljsko podjetje Space X izumitelja in lastnika tovarne električnih avtomobilov Tesla Elona Muska je v vesolje uspešno izstrelilo svojo največjo raketo Falcon Heavy. Ta je v krožnico okrog sonca ponesla tudi avto, tesla roadster češnjeve barve, ki je tako postal prvi osebni avtomobil v vesolju.
Za volanom Muskovega roadsterja tesla sedi lutka z imenom Starman, oblečena v črno-belo vesoljsko obleko, avtomobil pa je opremljen s skladbo Davida Bowieja Space Odity. Muskov Starman, ki drži eno roko na volanu kabrioleta, drugo pa – kot se spodobi za vožnjo po South Beachu v Miamiju – na vratih, naj bi se vrtel okrog Sonca kar milijardo let. Vendar se bo glasba vrtela, le dokler bo elektrika, prav tako tudi kamere, ki naj bi pošiljale na Zemljo posnetke v živo.

Po izstrelitvi si je oddahnil predvsem Musk, saj je pred njo izjavil, da bo štel za uspeh, če rakete ne bo razneslo. Nenavadnega tovora ni prvič poslal v vesolje, pred leti je v kapsuli, namenjeni oskrbovanju Mednarodne vesoljske postaje, poslal velik hlebec sira.
Falcon Heavy je doslej največja raketa podjetja Space X, poleg treh nosilnih raket ima 27 motorjev in je najmočnejša na svetu. Ambiciozna ideja za zasnovo zasebne rakete velikanke se je pojavila že leta 2004, delo na tem programu pa se je začelo v letu 2011. Brez tovora tehta skoraj 1421 ton, visoka je 70 metrov. Poganja jo kerozin RP-1, kot oksidator pa še dodatno ohlajeni tekoči kisik. Cena izstrelitve Falcona Heavy je 90 milijonov dolarjev, kar je v primerjavi z drugimi celo zelo malo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije