PRIPADNIKA ELITE?

FOTO: Odkrili rimsko vprego z okostjem konj

Tako celovite najdbe še ni bilo, so ponosni hrvaški arheologi. V grobnici sta tudi okostji pokojnikov, verjetno pripadnikov elite.
Fotografija: V grobnici so odkrili vprego, konjski okostji in posmrtne ostanke pokojnikov, preostalo so verjetno že izropali. FOTO: Cropix
Odpri galerijo
V grobnici so odkrili vprego, konjski okostji in posmrtne ostanke pokojnikov, preostalo so verjetno že izropali. FOTO: Cropix

VINKOVCI – Neprecenljiva arheološka najdba, so ponosni v hrvaških medijih ob odkritju ostankov paradne rimske dvokolesne vprege, in to z okostjem dveh vpreženih konj. Gre za prvo odkrito celovito vprego na hrvaških tleh, ki je bila v grobnici vse od antičnih časov, še poudarjajo.

Ogrodje je obloženo z železom in bakrom, izhaja pa iz 3. stoletja, ocenjujejo strokovnjaki hrvaškega inštituta za arheologijo in arheološkega muzeja, ki že tri leta pregledujejo območje v vasi Stari Jankovci blizu Vinkovcev. Vprego so odkrili v 40 metrov široki grobnici, pričakujejo pa, da bodo izbrskali še več zanimivosti o vozilu, pogrebnem obredu in pokojnikih – v osrednjem delu grobnice, ki stoji ob nekdanji pomembni rimski trasi, so namreč odkrili ostanke ženske in moškega, ki naj bi bila po dozdajšnjih domnevah pripadnika vrha administracije nekdanje rimske Panonije, ta je segala tudi na današnjo Hrvaško, Vinkovci oziroma Cibalea pa so bili tretje največje rimsko mesto v tej rimski provinci. Pokojnika, očitno pripadnika elite, sta verjetno vodila regionalne posle za rimsko cesarstvo, vprega in konja naj bi ju vodili v posmrtno življenje.


Arheologi upajo, da bodo našli odgovore na številna vprašanja glede antičnih pogrebnih ritualov, a je bila grobnica v preteklosti verjetno že oropana, zato ob posmrtnih ostankih ni drugih predmetov, ki bi lahko pričali o običajih tiste dobe. V antičnih Vinkovcih sta se rodila dva rimska cesarja, brata Valentinijan I. in Valens, ki sta vodila imperij med letoma 363 in 378.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije