KATALONIJA DA ALI NE?

FOTO: Od dojenčkov do starostnikov na ulicah, kaj se bo zgodilo zdaj

Objavljeno 29. oktober 2017 19.03 | Posodobljeno 29. oktober 2017 19.03 | Piše: STA, Ma. M.

Slovito Gaudijevo mesto spet polno protestnikov.

BARCELONA – V Barceloni se je zbrala množica protestnikov proti neodvisnosti Katalonije. Po oceni organizatorjev jih je bilo najmanj 1,1 milijona, po oceni policije pa okoli 300.000. Številni so vzklikali »Viva Espana!« oz. naj živi Španija. Izražali so tudi jezo nad katalonskimi voditelji, ki so v petek razglasili neodvisnost te pokrajine.
»V mojem mestu ne morem iz hiše s špansko zastavo,« je za francosko tiskovno agencijo AFP povedala razburjena študentka iz Girone, ki sicer velja za trdnjavo privržencev neodvisnosti Katalonije. »Zelo sem jezna zaradi tega, kar delajo z državo, ki so jo zgradili naši stari starši,« je dodala.

Protesti v Barceloni so se uradno začeli opoldne, množice pa so se začele zbirati že precej pred tem. Mnogi so vzklikali gesla v podporo enotnosti Španiji, mnogi pa so tudi zahtevali zaporno kazen za predsednika katalonske regionalne vlade Carlesa Puigdemonta in ostale voditelje strank, ki se zavzemajo za neodvisnost Katalonije. Kot so sporočili iz združenja Katalonska civilna družba (CSC), ki je pozvalo k protestom za enotnost Španije, se shoda v Barceloni udeležuje okoli 1,1 milijona ljudi. Katalonska policija pa je zatem sporočila, da je na demonstracije prišlo okoli 300.000 ljudi.

Združenje je sicer podobne proteste organiziralo tudi 8. oktobra in tudi tedaj zatrdilo, da se je zbralo več kot milijon ljudi. Katalonska policija pa je tedaj ocenila, da se je tedaj zbralo okoli 350.000 ljudi. Strasti v Kataloniji so se sicer po petkovi razglasitvi neodvisnosti v katalonskem parlamentu in nato odpravi katalonske avtonomije s strani Madrida nevarno zaostrile.

V skladu s petkovo napovedjo španskega premierja Mariana Rajoya je njegova vlada v soboto zjutraj z odlokom, objavljenim v uradnem listu, Kataloniji v skladu s 155. členom ustave uradno začasno odvzela avtonomijo.

Regionalna vlada je bila odstavljena, njene naloge in pristojnosti je prevzel Madrid. Ta je obenem razpustil katalonski parlament in za 21. december razpisal nove volitve, pa tudi odstavil vrh regionalne policije in odredil zaprtje katalonskih diplomatskih predstavništev v tujini.

Deli s prijatelji