IZLETI

FOTO: Nemški raj za družine

Popotnikom po jugu Nemčije je na voljo ducat raznovrstnih tematskih parkov.
Fotografija: Del Legolanda lahko prevozite v mirnem čolnu. FOTO: Tomica Šuljić
Odpri galerijo
Del Legolanda lahko prevozite v mirnem čolnu. FOTO: Tomica Šuljić

Dopustniški premiki v poletnih mesecih niso nujno le k morski obali. Eden Slovencem bližnjih ciljev so južnonemška jezera, od velikanskega Kimskega jezera (Chiemsee) ali Fünfseenland (torej Dežele petih jezer) do Bodenskega jezera, ki leži na meji več dežel, ima 270 kilometrov obrežja in je pravo malo morje, prek katerega se peljete s trajektom. Najlepše doživetje za mlajše družinske člane pa ponujajo parki za otroke in mladino, ki so precej gosto posejani po nemškem jugu.

Pot velja začeti v Legolandu v bavarskem Günzburgu. Ker so postale​ legokocke ena najuspešnejših igrač vseh časov, je tudi naval na deželo legic temu primeren. Vrste pred parkom in na največjih atrakcijah lahko starše z razrahljanimi živci spravijo v obup še pred poldnevom. Moč legokock in konstrukcij iz njih (ki so tod resnično velike) po večkratnih izkušnjah popolnoma prevzamejo prednajstniške otroke, ki se prerivajo v vrstah za vožnjo z vlakcem, čolnom ali gasilsko drezino. Poleti so čakalne dobe na največjih atrakcijah tudi več kot uro, ob tem manjši otroci ne morejo sami na vse poligone, ki jih ponuja dežela Lego. Zraven stoji tematski hotel, do katerega je zgolj sprehod.

V Legolandu je precej atrakcij tudi za manjše otroke, a manj adrenalina za večje. FOTO: Legoland
V Legolandu je precej atrakcij tudi za manjše otroke, a manj adrenalina za večje. FOTO: Legoland

Blizu je Playmobil park v okolici Nürnberga, toda bistveno več zabave, tudi za starejše otroke, ponuja Skyline park Allgaü, ki ga na jugu pogosto postavljajo na prvo mesto. Resnici na ljubo Skyline po vsebinah nadaljuje tam, kjer se dežela kock konča: vožnja z motorjem po tračnicah ali 30-metrski padec kanuja v vodnem svetu, ki mu vmes spreminjajo smer vožnje, ter raznovrstne hitre in kričeče poti proti nebu v različnih gondolah, kabinah ali letalih zagotavljajo adrenalin, nekateri drugi predeli pa ponujajo bolj družinsko zabavo, ki pa še zdaleč ni zgolj mašilo ali počitek za starše. Cena hrane in pijače je tod manj zasoljena kot v Legolandu, pri obeh omenjenih parkih pa je mogoč tudi vnos lastne hrane in pijače.

Skywalk je iz ničesar sredi narave ustvaril kraj, od koder pogled seže daleč. FOTO: Tomica Šuljić
Skywalk je iz ničesar sredi narave ustvaril kraj, od koder pogled seže daleč. FOTO: Tomica Šuljić

Skywalk je skoncentriran okoli razglednega stolpa, na katerega se lahko povzpnete z dvigalom, okoli njega pa so z železnimi visečimi mostovi ustvarili sprehod iz ptičje perspektive. Sprehod po zibajoči se konstrukciji so začinili z nekaj višinskimi izzivi za manjše otroke, ki se končajo z dolgim toboganom. Ob tem še nekaj gozdne poti, igral in živali poskrbi za dogodek, ki je tudi brez adrenalina prijetno doživetje. Manjši oziroma mlajši bodo več zabave dobili v parkih, ki so namenjeni njihovi starosti (denimo bavarski Märchenwald oziroma Pravljični gozd, ki leži blizu meje z Avstrijo), starejši bodo želeli tudi kaj adrenalina in nemara kopanja v vročih poletnih dneh (za njih sta primerna Bayernpark blizu Münchna in Europa park ob francoski meji, ki ga pogosto razglašajo za najboljši nemški park).

Ogromni tehnični muzej v halah v Speyerju je kot časovni stroj. FOTO: Tomica Šuljić
Ogromni tehnični muzej v halah v Speyerju je kot časovni stroj. FOTO: Tomica Šuljić

Še nekaj: izbiro prilagodite otrokovim (starostnim) zmožnostim, nakup vstopnic prek spleta je lahko cenejši, povprašajte za družinsko. Vsi omenjeni parki razen Skywalka so preveliki, da bi jih v celoti užili v enem dnevu, za primer slabega vremena pa si pripravite rezervno lokacijo za izlet – priporočljivi so številni muzeji (izpostavimo tehničnega v Speyerju), kjer popotniku in otroku dan mine, kot bi trenil.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije