SLANE NOVICE

FOTO: Nemška družina na Cresu pobira smeti

Dopustniki so na obali med skalami zagledali kupe odpadkov. Nabralo se jih je za več velikih vreč, predvsem plastike in mrež.
Fotografija: Tako je nemška družina pridno pospravljala smeti na obali Cresa. FOTO: Facebook
Odpri galerijo
Tako je nemška družina pridno pospravljala smeti na obali Cresa. FOTO: Facebook

CRES – Ko se je Oskar Hund iz Nemčije skupaj z družino odpravljal proti hrvaškemu otoku Cres, zagotovo ni pričakoval, da bo moral čistiti tamkajšnje plaže. Ob prihodu na obalo pa je namreč naletel na žalosten prizor. Na eni od plaž so onemeli, ko so med skalami zagledali veliko količino smeti. Zato se je z mladoletno hčerko in ženo odločil, da bodo plažo počistili in tako obvarovali naravo ter se šele nato odpravili v morje.

»Po odkritju smeti ob morju smo se odločili, da jih bomo pospravili,« je v svojem zapisu na facebooku pojasnil Hund. Nato pa je nadaljeval, da to ni bila lahka naloga, saj je bilo odpadkov toliko, da so se morali organizirati in se opravila lotiti sistematično oziroma po korakih. Odločili so se, da se bodo najprej lotili odpadkov, ki so še posebno nevarni, kot so denimo različne mreže.
Postopoma so tako nabrali za več vreč smeti. Hund pojasni, da so našli slamice, več palčk za čiščenje ušes, in to v različnih barvah, veliko mrež in vreč. »Zastrašujoče je bilo videti tudi izrezane plastenke, ki so jih uporabljali kot lije. Predvidevamo, da so te uporabljali lastniki čolnov za točenje goriva. Ko pa jih niso več potrebovali, so jih odvrgli v morje,« je še zapisal Hund.

Hrvaški spletni portal je o tem zapisal, da se Hrvaška sicer na splošno lahko pohvali s čistimi obalami in morjem, a da je ekološka zavednost med Hrvati še vedno zelo majhna. Tako se neredko zgodi, da se v morje še vedno izteka kanalizacija, pri vsaki akciji čiščenja morskega dna pa odkrijejo več sto kilogramov smeti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije