TRŽNICA V BRUSLJU

FOTO: Ko boste videli, po kakšni ceni prodajajo jurčke, vam bo zastal dih

Dopisnik je posnel fotografijo cene jurčkov, ki se prodajajo na tržnici v Bruslju.
Fotografija: Zasoljene cene. FOTO: Peter Žerjavič, Delo
Odpri galerijo
Zasoljene cene. FOTO: Peter Žerjavič, Delo

Gobarska sezona je v polnem teku. Medtem ko nam bralci Slovenskih novic navdušeno pošiljajo fotografije svojih gobarskih najdb, se ne daleč stran v Bruslju jurčki prodajajo po ceni najboljšega mesa za kilogram.

Belgijci gob ne nabirajo, razen izjem, med katerimi se najde tudi kakšen priseljenec iz Slovenije, nam je povedal Delov dopisnik z Bruslja Peter Žerjavič, ki je letos na bruseljski tržnici zasledil rekordne cene svežih jurčkov. »Prijatelj z Bruslja mi je javil, da je videl sveže jurčke v trgovini tudi po 8,5 evra za 100 gramov, a jaz več kot 75 evrov za kilogram še nisem videl,« nam je pojasnil. Doslej so se cene jurčkov vsako jesen gibale med 50 in 70 evri na kilogram, letos pa so, kot kaže, še višje.

Lepi primerki jurčkov so dosegli ceno kar 75 evrov za kilogram. FOTO: Peter Žerjavič, Delo
Lepi primerki jurčkov so dosegli ceno kar 75 evrov za kilogram. FOTO: Peter Žerjavič, Delo

Cena jurčkov je odvisna tudi od kakovosti. Pri cenejših je videz nekoliko slabši, pri ceni 75 evrov za kilogram pa so primerki res lepi, jurčki pa veliki. Napol so menda prerezani zato, da se vidi, da niso črvivi.

Za tako zasoljene cene je več razlogov. »Večja je kupna moč, vse je že nasploh dražje, ne nazadnje pa ceno kroji tudi status, ki ga imajo gobe, ki so od narave dane, ljudje pa jih ne nabirajo sami,« pravi Žerjavič. V Belgiji je sicer veliko gozdov, kjer pa veljajo stroge omejitve pri nabiranju gozdnih dobrot. Dovoljeno je nabiranje le v gozdovih v državni lasti, za tiste v zasebni pa po besedah Žerjaviča potrebuješ dovoljenje. V velikem gozdu v regiji Bruselj (Forêt de Soignes) je nabiranje prepovedano, hkrati pa tudi v Flandriji načelno velja enaka ureditev.

Nekoliko nižja cena jurčkov, ker niso najlepši. FOTO: Peter Žerjavič, Delo
Nekoliko nižja cena jurčkov, ker niso najlepši. FOTO: Peter Žerjavič, Delo

Sveži jurčki, ki jih trgovci prodajajo na bruseljski tržnici, so skoraj vedno iz Francije, a menda jih je v nekaterih trgovinah v Belgiji mogoče zaslediti tudi iz uvoza iz BIH. Medtem lisičke po navadi pripotujejo z vzhoda, tj. iz Romunije in Poljske. Te so cenovno dostopnejše, njihova cena pa se giblje okoli 10 evrov za pol kilograma.

Če v Sloveniji mnogi nabiralci jurčke še vlagajo v kozarce ali jih zamrzujejo, je to v Bruslju skoraj nemogoče videti. Zaradi visokih cen jurčkov kupci kupujejo manjše količine, le okoli 100 gramov.


Za primerjavo: po objavi Žerjavičevega tvita z bruseljske tržnice se je oglasila Domžalčanka, ki je potrdila, da je bila ta vikend cena jurčkov na domžalski tržnici 7 evrov za pol kilograma, torej 14 evrov na kilogram.

Na ljubljanski tržnici so cene nekoliko višje in na današnji dan lahko v prestolnici kupite kilogram jurčkov za 25 evrov. Še veliko nas torej loči od bruseljskih vrtoglavih 75 evrov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije