GROZLJIVO

FOTO: Hiše strahov le za najdrznejše: živalsko žrtvovanje, čaščenje hudiča, ...

Strašno, grozljivo in nepojasnjeno je redno na turističnem urniku; v Beneški laguni je verjetno najbolj preganjani otok na svetu.
Fotografija: Živalsko žrtvovanje, čaščenje hudiča, črne maše, umori – vse to je vpeto v ruševine na hribu nad Dublinom. Foto: wikipedia
Odpri galerijo
Živalsko žrtvovanje, čaščenje hudiča, črne maše, umori – vse to je vpeto v ruševine na hribu nad Dublinom. Foto: wikipedia

Zlovešča noč čarovnic je sicer že za nami, a duhovi in paranormalno se ne pokoravajo našemu prazničnemu urniku.
1. Château de Brissac, Francija: V gradu v dolini Loare je danes hotel. A medtem ko gostje prihajajo in odhajajo, nekaj nikoli ne zapusti grajskih soban – duh Zelene gospe, ki jo je v 15. stoletju na gradu umoril mož, ko jo je zasačil v postelji z drugim. Danes njen nemirni duh, vselej v zeleni obleki, namesto oči in nosu so prazne luknje, postopa predvsem po izbi v stolpu grajske kapele. Ko pa ne pretresa ljudi s svojo pojavo, po gradu odzvanja njeno javkanje.
Živalsko žrtvovanje, čaščenje hudiča, črne maše, umori – vse to je vpeto v ruševine na hribu nad Dublinom. Foto: wikipedia
Živalsko žrtvovanje, čaščenje hudiča, črne maše, umori – vse to je vpeto v ruševine na hribu nad Dublinom. Foto: wikipedia

2. Homestead Monte Cristo, Avstralija: Viktorijanski dvorec, ki ga je leta 1876 zgradil premožni posestnik Christopher William Crawley, velja za najbolj strašljivo stavbo v Avstraliji. Po njegovih hodnikih naj bi tavali duhovi otroka, ki je v smrt zgrmel po stopnicah, služkinje, ki je padla z balkona, hlevarja, ki je zgorel, najdejavnejši med stanovalci pa je duh sina nekdanjega oskrbnika bogate kmetije, ki so ga našli zvitega v klobčič ob njegovi mrtvi materi, s katero sta bila 40 let priklenjena. Kljub srhljivi zgodovini hiše je danes tu B&B, ki ponuja tudi turo duhov.
3. Trdnjava Bhangarh, Indija: Naj vas čarobnost ruševin mogočne mestne utrdbe iz 17. stoletja ne zavede, za ostanki templjev, bazarja in palač se skriva eden najbolj srhljivih indijskih krajev. Legenda pripoveduje, da je čarovnik Singhia poskušal pridobiti ljubezen princese Ratnavati s pomočjo čarobnega olja. A ga je zavrnila, on pa je zlomljenega srca preklel palačo in njene prebivalce obsodil na smrt brez možnosti reinkarnacije. O pomembnem arheološkem najdišču govorijo domačini kot o hiši strahov, prepričani, da tisti, ki si med ostalinami drznejo preživeti noč, za vedno izginejo.
Kdor si drzne prenočiti v indijski utrdbi Bhangarh, naj bi za vedno izginil. Foto: guliver/getty images
Kdor si drzne prenočiti v indijski utrdbi Bhangarh, naj bi za vedno izginil. Foto: guliver/getty images

4. Plantaža Myrtles, ZDA: Da na plantaži blizu New Orleansa, kjer je bilo umorjena kar deseterica ljudi, straši, ni presenečenje. Med njenimi bolj znanimi duhovi je Chloe, ki so jo turisti lovili celo s fotoaparati, bolj srhljivi pa so prikazni otroka, ki skače po postelji, vudu šamanke in nekdanjega lastnika, ki ga je pokosil strel v prsi. A čeprav si je plantaža prislužila naziv ameriške hiše, kjer najbolj straši, je danes tu prijeten B&B.
5. Dragsholm Slot, Danska: Grad, zgrajen že leta 1215, naj bi bil poln duhov. Čeprav je med njegovimi zidovi danes razkošen hotel in z Michellinovo zvezdico okitena restavracija, naj bi po njegovih hodnih še vedno vandralo vsaj 100 duhov, med njimi duh grofa Bothwellskega, ki je umrl v grajskih ječah, naletite pa lahko tudi na žensko v belem, katere okostje so pred slabim stoletjem našli zazidano v steno.

6. Otok Poveglia, Italija: Na otoček v Beneški laguni so v 14. stoletju v karanteno pregnali tiste, ki so se okužili s kugo, v 19. stoletju je bila tam umobolnica. Danes boste, tudi če bi vam pustili obisk otoka, verjetno le stežka našli lokalca, ki bi vas bil pripravljen popeljati tja. Prepričani so namreč, da so otok zavzeli duhovi, zle sile in prekleti. Tam naj bi švigale tudi temačne, bežeče sence.
7. Hell Fire Club, Irska: Zgodba nekdanje lovske koče, danes priljubljene pohodniške točke v okolici Dublina, je kot naročena za snemanje filmske srhljivke. Kamne za gradnjo naj bi vzeli z vhoda v starodavno pokopališče, kar naj bi razjarilo hudiča, v koči pa naj bi se pozneje zbirala peščica dublinske elite in tu častila hudiča. Z zgradbo, danes v ruševinah, so povezne zgodbe živalskega žrtvovanja, črnih maš in umorov ter govorice o satanističnem bitju, ki izpuhti v plamenih, črni mački, veliki kot pes, in duhu mlade ženske, ki naj bi jo po legendi stlačili v sod, ga zažgali in zakotalili po hribu. T. P.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije