Finančni ministri EU dosegli dogovor in si zaploskali

EU dosegel dogovor o fiskalnem svežnju v odzivu na pandemijo.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Reuters

Finančni ministri EU so v drugem poskusu ta teden le dosegli dogovor o fiskalnem svežnju za blažitev hudih gospodarskih posledic pandemije novega koronavirusa. Skupnih obveznic v dogovoru naj ne bi bilo omenjenih. ESM naj bi zagotavljal brezpogojno pomoč za zdravstvene izdatke, gospodarska podpora pa naj bi bila pogojevana.

»Srečanje se je končalo s ploskanjem ministrov,« je po twitterju sporočil tiskovni predstavnik šefa evroskupine Luis Rego. V kratkem bo novinarska konferenca, na kateri bodo pojasnili podrobnosti.

Nizozemski finančni minister Wopke Hoekstra je sicer že tvitnil, da lahko evropski reševalni mehanizem ESM zagotavlja finančno pomoč za zdravstvene izdatke brez pogojev in da bo na voljo tudi za gospodarsko podporo, a s pogoji. »To je pošteno in razumno,« je ocenil.

Finančni ministri so videokonferenčno zasedanje sicer začeli z večurno zamudo, trajalo pa je le pol ure. Preboj je bil namreč dosežen pred tem na dvostranskih pogovorih med Italijo, Španijo, Francijo, Nemčijo, Nizozemsko in Centenom.

Šef evroskupine je sicer pred zasedanjem dejal, da še vedno verjame v dogovor in da je ta zelo blizu. Opozoril je, da je veliko na kocki, ter vse ministre pozval, naj potrdijo pogumen in ambiciozen načrt, ki daje upanje, ko tonemo v recesijo.

Glavne ovire na poti do dogovora so bile nesoglasja med Nizozemsko in Italijo glede pogojevanja pomoči iz evropskega reševalnega mehanizma ESM ter razhajanja med jugom in severom glede vprašanja skupnega zadolževanja.

Previdnostna posojila iz ESM so sicer poleg jamstvenega sklada Evropske investicijske banke (EIB) in podpore podjetjem za preprečitev odpuščanj delavcev del fiskalnega svežnja v vrednosti 500 milijard evrov, ki naj bi ga sprejeli ministri.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije