TERORISTIČNI NAPAD NA ZDA

FBI objavil tajni dokument o 11. septembru

Gre za prvo objavo po terorističnih napadih pred 20 leti. Z ugrabitelji letal naj bi bil povezan savdski agent.
Fotografija: Letalo se je zaletelo v Svetovni trgovinski center v New Yorku. FOTO: REUTERS
Odpri galerijo
Letalo se je zaletelo v Svetovni trgovinski center v New Yorku. FOTO: REUTERS

Ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) je objavil prvega od več dokumentov, povezanih s preiskavo terorističnih napadov 11. septembra 2001. Objavo je omogočila odločitev ameriškega predsednika Joeja Bidna, ki je v začetku meseca odredil umik oznake tajnosti z njih.

Dokument je iz 2016. Prikazuje povezave med študentom Omarjem Bajumijem, za katerega je FBI domneval, da je bil pripadnik savdske obveščevalne službe, in dvema od petih ugrabiteljev letal v terorističnem napadu – Navazom Al Hazmijem in Halidom Al Midharjem. Na podlagi intervjujev iz let 2009 in 2015 z virom, katerega identiteta ostaja zaupna, podrobno opisuje stike in srečanja med Bajumijem in savdskima ugrabiteljema, potem ko sta leta 2000 prispela v južno Kalifornijo. Anonimni vir je trdil, da je Bajumi zasedal zelo visok položaj na savdskem konzulatu in je ugrabiteljema pomagal s financiranjem, prevajanjem in organizacijo potovanj.


Dokument prav tako prikazuje povezave med ugrabiteljema in konservativnim imamom v mošeji King Faad v Los Angelesu Fahadom Al Tumairijem in uradnikom tamkajšnjega konzulata Savdske Arabije. Številne informacije, ki jih vsebuje, sicer kljub njegovi javni objavi ostajajo tajne. Iz njega tudi ni razvidna jasna neposredna povezava med savdsko vlado in ugrabitelji.
V ZDA se že dolgo pojavljajo ugibanja, da tajni dokumenti vsebujejo dokaze, da je vlada Savdske Arabije, ki je tesna zaveznica ZDA, pred napadi posredno podpirala napadalce. Družine nekaterih od približno 3000 žrtev, ki so izgubile življenje v napadu Al Kaide 11. septembra, so zahtevale razkritje tajnih dokumentov. Savdsko veleposlaništvo v Washingtonu pa je sporočilo, da pozdravlja objavo, da pa je »vsaka trditev, da je Savdska Arabija vpletena v napade 11. septembra, kategorično napačna«.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije