VLADNI POSKUSI UTIŠANJA?

Evropski parlament o svobodi medijev v Sloveniji – brez Janše

Premier Janša in minister za kulturo Simoniti v razpravi ne bosta sodelovala.
Fotografija: Evropski parlament FOTO: Francois Lenoir, Reuters
Odpri galerijo
Evropski parlament FOTO: Francois Lenoir, Reuters

Evropski parlament bo prihodnjo sredo na plenarnem zasedanju razpravljal tudi o svobodi medijev v Sloveniji. Načrtovano razpravo o vladnih poskusih utišanja svobodnih medijev na Poljskem in Madžarskem so namreč v parlamentu ob potrditvi dnevnega reda plenarnega zasedanja danes razširili tudi na Slovenijo.

Odločitev je sprejela konferenca predsednikov, ki vključuje predsednika parlamenta in vodje političnih skupin v parlamentu. Razprava bo v sredo ob 15. uri. Razširitev razprave na Slovenijo je predlagala druga največja skupina v parlamentu, socialdemokrati (S&D).

Iz največje, desnosredinske skupine Evropske ljudske stranke (EPP), ki je politična družina premierja Janeza Janše, so sporočili, da je njihova skupina danes na sestanku konference predsednikov nasprotovala razširitvi razprave na Slovenijo. Pred plenarnim zasedanjem prihodnji teden je v petek popoldne načrtovana razprava o Sloveniji v okviru skupine Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije, pravne države in temeljnih pravic (DRFMG), ki jo vodi evropska poslanka iz Nizozemske iz vrst liberalcev Sophie in 't Veld. Razprava bo virtualna in javna. Trajala bo od 13.30 do 16. ure. Skupina, ki jo pripravlja, deluje v okviru odbora Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (Libe). V njej ni članov iz Slovenije.



Med sodelujočimi v petkovi razpravi so po navedbah parlamenta predstavnik Evropske komisije Emmanuel Crabit, predvidoma varuh človekovih pravic Peter Svetina, direktor CNVOS Goran Forbici, predsednica DNS Petra Lesjak Tušek, predvidoma predsednik ZNP Matevž Tomšič, raziskovalni novinar Lenart J. Kučić in profesor na FDV Marko Milosavljević.

Janša in Simoniti sta sicer v sporočilu, ki so ga v torek objavili na spletni strani vlade, odgovorila, da bi izmenjavo mnenj morali organizirati v fizični obliki v prostorih Evropskega parlamenta, da bi morala biti javna in da bi morala omogočati celovito predstavitev vseh tem. Obenem sta evropsko poslanko in 't Veldovo povabila, da se pridruži delovni skupini za ugotavljanje dejstev, ki jo je predsednik vlade Janša predlagal Evropski komisiji.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije