TRGOVANJE

Evropske borze in nafta navzgor, evro navzdol

Evro v primerjavi z dolarjem izgublja.
Fotografija: Vlagatelji spremljajo objave četrtletnih rezultatov družb, poročilo o tem, da je ameriško gospodarstvo v prvem četrtletju izgubilo zagon, pa jih ni pretirano vznemirilo. FOTO: Staff, Reuters
Odpri galerijo
Vlagatelji spremljajo objave četrtletnih rezultatov družb, poročilo o tem, da je ameriško gospodarstvo v prvem četrtletju izgubilo zagon, pa jih ni pretirano vznemirilo. FOTO: Staff, Reuters

Indeksi na evropskih borzah so četrtkovo trgovanje sklenili večinoma višje. Vlagatelji spremljajo objave četrtletnih rezultatov družb, poročilo o tem, da je ameriško gospodarstvo v prvem četrtletju izgubilo zagon, pa jih ni pretirano vznemirilo. Nafta se je podražila, evro pa je v primerjavi z dolarjem nekoliko izgubil.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 je pridobil četrt odstotka. Prav toliko je pridobil pariški indeks CAC 40. Frankfurtski indeks DAX je splezal tik nad gladino, medtem ko je londonski indeks FTSE 100 končal skoraj tretjino odstotka pod gladino.

Tudi indeks SMI je v Zürichu trgovanje sklenil tik pod gladino, indeks FTSE MIB v Milanu pa je pridobil petino odstotka. Indeks ATX na Dunaju je pridobil 0,6 odstotka.

Evro v primerjavi z dolarjem izgublja

Na drugi strani Atlantika indeksi pridobivajo. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred zaprtjem 0,8 odstotka nad izhodiščem, širši indeks S&P 500 je šel navzgor za nekaj več kot odstotek, tehnološki indeks Nasdaq pa je 1,7 odstotka nad sredino zaključno vrednostjo.

Evro v primerjavi z dolarjem izgublja. Za skupno evropsko valuto je bilo treba okoli 18. ure na borzi v Frankfurtu odšteti 1,1019 dolarja, kar je 0,2 odstotka manj kot v sredo. Evropska centralna banka je referenčni tečaj evra v četrtek postavila pri 1,1042 dolarja, v sredo pri 1,1039 dolarja.

Nafta se je podražila. Za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte, ki bo dobavljena junija, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 74,49 dolarja, kar je 19 centov več kot v sredo. V Londonu so se junijske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent podražile za 22 centov na 77,91 dolarja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije