ASTRAZENECA

EU blokirala izvoz cepiva

Ustavila je pošiljko, ki je bila iz Italije namenjena v Avstralijo.
Fotografija: Gre za cepivo AstraZenece. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Gre za cepivo AstraZenece. FOTO: Leon Vidic, Delo

EU je v okviru konec januarja vzpostavljenega mehanizma za nadzor izvoza cepiv proti covidu 19 prvič blokirala izvoz kakega cepiva. Ukrep je zadel pošiljko 250.000 odmerkov cepiva AstraZenece, ki je bila iz Italije namenjena v Avstralijo. EU je mehanizem vzpostavila zaradi težave z dobavo cepiv proti covidu 19, zlasti z britansko-švedskim podjetjem AstraZeneca. Omogoča prepoved izvoza cepiva, če podjetje ne izpolnjuje pogodbenih obveznosti do EU. Ukrep velja do konca marca.

Sistem deluje tako, da mora podjetje oblastem v državi, kjer je njegova tovarna, sporočiti, koliko odmerkov namerava izvoziti, komu in kdaj. V skrajnem primeru lahko pristojne nacionalne oblasti izvoz prepovejo. Pri odločanju je mnenje komisije zavezujoče.

Italija je v konkretnem primeru Bruselj o predlogu svoje odločitve obvestila minuli konec tedna. Evropska komisija bi lahko njeni odločitvi ugovarjala, a ji ni, na spletu piše Financial Times, ki je prvi poročal o tem.

V nasprotju s proizvajalcema preostalih dveh doslej v EU odobrenih cepiv proti covidu 19, Pfizerja in BioNTecha ter Moderne, podjetje AstraZeneca EU še ni dobavilo dogovorjene količine odmerkov. Podjetje je ob sklicevanju na težave s proizvodnjo v prvem četrtletju načrtovano dobavo 80 milijonov odmerkov okrnilo na 40 milijonov odmerkov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije