Erotični center za sto prostituk

V Amsterdamu bi omejili nadležne turiste. V Rdeči četrti često pijani in nadležni.
Fotografija: Mestni svetniki bi radi omejli gnečo v razvpiti četrti. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Mestni svetniki bi radi omejli gnečo v razvpiti četrti. FOTO: Guliver/Getty Images

Ena od največjih znamenitosti Amsterdama je vsekakor Rdeča četrt, da bi ublažili pritiske na znamenito okrožje, pa bi mesto kmalu utegnilo dobiti velikanski erotični center s prostitutkami, lepotilnimi saloni in stekleno streho.

Županja Femke Halsema je o načrtih spregovorila pred dnevi, še prej pa se je srečala in pogovarjala s spolnimi delavkami ter drugimi ljudmi, vključenimi v prostitucijo, ter domačini, kako amsterdamsko najbolj razvpito četrt rešiti pred nadležnimi turisti, ki so pogosto pijani in nemalokrat brez trohice spoštovanja do prostitutk in stanovalcev. Druga možnost je manjši seks hotel, ki bi omogočal spletne rezervacije, s čimer bi omejili gnečo. Bolj kot slednjemu je Halsemova naklonjena erotičnemu centru, ki bi imel vse, kar ima zdajšnja Rdeča četrt, a na omejenem prostoru. Petnadstropna zgradba bi ponudila dovolj prostora za sto prostitutk, tam bi bili restavracije, frizerski in kozmetični saloni, tudi saloni za porjavitev. Dodali bi seks klub in erotično gledališče, je še povedala Halsemova, ki je zaskrbljena zaradi porasta prostitucije na črno okoli najbolj slavne četrti v nizozemskem glavnem mestu.

Dve muhi na mah

Interier bi bil visokokakovosten, sobe bi se odpirale proti notranjemu dvorišču, ki bi imelo intimno razsvetljavo. Streha bi bila iz stekla, da bi prepuščala kar največ dnevne svetlobe oziroma omogočala opazovanje zvezd. Kje bi stal erotični center, še ni znano, Haselmovi je najbolj všeč mestno jedro, ki je dovolj blizu, da bi pritegnilo turiste, a obenem ravno prav daleč, da ne bi bilo pretirane gneče. Županja je poudarila, da niti erotični center niti seks hotel ne bosta nadomestila Rdeče četrti, bi pa tako obiskovalcem omogočili še en prostor, s čimer bi ubili dve muhi na en mah: zmanjšali bi gnečo in problematično vedenje. Ideji sta t. i. finalistki s seznama petih, ki so ga oblikovali na mestnem posvetu o Rdeči četrti. Mestni svetniki bodo o predlogih glasovali poleti, je dejala županja.

Rdeča četrt v Amsterdamu pritegne veliko turistov, mnogi so pijani in povzročajo težave. FOTO: Guliver/Getty Images
Rdeča četrt v Amsterdamu pritegne veliko turistov, mnogi so pijani in povzročajo težave. FOTO: Guliver/Getty Images

Svetniki, ki poudarjajo, da je prostitucija delo in da je ne nameravajo izriniti iz mesta, so že izglasovali prepoved vodenih ogledov izložb v Rdeči četrti, pa skupin po 22. uri in zadrževanje na ozkih prehodih, na primer mostovih. Halsemova je zadnja v dolgi seriji amsterdamskih županov in županj, ki so poskušali zajeziti težave množičnega turizma v nizozemski prestolnici,vendar niso bili uspešni. Število turistov v Amsterdamu vztrajno raste že zadnje desetletje: leta 2018 je bilo v glavnem mestu 19 milijonov ljudi, po napovedih naj bi ta številka v letu 2050 narasla na 50 milijonov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije