POSLUŽUJE SE VIDEO POVEZAVE

Erdogan zaradi zdravstvenih težav odpoveduje aktivnosti

V Turčiji se tako stopnjuje napetost pred volitvami, na katerih se glede na napovedi obeta tesen izid.
Fotografija: Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan.  FOTO: Tomi Lombar, Delo
Odpri galerijo
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan.  FOTO: Tomi Lombar, Delo

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je zaradi zdravstvenih težav že tretji dan zapored odpovedal vse aktivnosti v okviru kampanje pred prihajajočimi volitvami 14. maja. 69-letni voditelj je tako za zdaj izpraznil svoj natrpan urnik, potem ko je v torek zvečer moral zaradi bolezni prekiniti nastop v neposrednem televizijskem prenosu.

Turški minister za zdravje Fahrettin Koca je dejal, da ima Erdogan gastroenteritis oziroma trebušno gripo. Tovrstne težave je po njegovih besedah lahko pozdraviti in običajno izzvenijo v nekaj dneh.

Vendar pa bolezen za zdaj ovira Erdoganove poskuse, da bi okrepil svojo javno podobo in podporo pred volitvami v Turčiji, ki bodo potekale 14. maja. Turški voditelj odpovedane nastope v živo sicer poskuša nadomestiti z nagovori prek video povezave.

Skupaj na spletni slovesnosti

Z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom sta v četrtek skupaj nastopila na spletni slovesnosti ob dostavi goriva v jedrsko elektrarno v kraju Akkuyu v južni Turčiji, ki jo je zgradila Rusija. Putin je pozdravil odprtje elektrarne in jo označil za projekt, ki bo utrdil dvostranske vezi, ob tem pa izrekel pohvale na račun Erdogana.

image_alt
Putin pred volitvami v Turčiji s pohvalami na račun Erdogana

Turški predsednik je nato v petek imel nov nagovor prek spleta ob odprtju novega mostu v mestu Adana na jugu države. Še vedno je bil videti bled in šibak. Preden je zbolel, je Erdogan v dveh dneh načrtoval udeležbo na več dogodkih v petih različnih mestih.

Njegova vladajoča Stranka za pravičnost in razvoj (AKP) medtem v nedeljo načrtuje shod na osrednjem trgu v Ankari, ki lahko sprejme več sto tisoč ljudi, provladni mediji pa načrtovano zborovanje imenujejo tudi »demonstracija moči«.

Poziv volivcem

Prokurdska Ljudska demokratska stranka (HDP), ki je tretja največja v turškem parlamentu, pa je skupaj z zavezniki pozvala volivce, naj na volitvah podprejo Erdoganovega nasprotnika Kemala Kilicdarogluja. S tem je slednji prejel podporo enega največjih turških volilnih blokov, kar bi lahko še dodatno ogrozilo Erdoganove možnosti za zmago. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije