CEPIVO

Po smrti 18-letnice naši sosedje še omejili uporabo cepiva Astrazenece

Ema objavila novo opozorilo o cepivu Astrazenece. Ema preiskuje morebitne povezave med cepivom in težavami s srcem.
Fotografija: Ema dodala novi stranski učinek pri cepljenju z Astrazeneco. FOTO: Soe Zeya Tun, Reuters
Odpri galerijo
Ema dodala novi stranski učinek pri cepljenju z Astrazeneco. FOTO: Soe Zeya Tun, Reuters

Evropska agencija za zdravila (Ema) je sporočila, da posameznikom, ki imajo redek pojav krvavenja oziroma sindrom kapilarne krvavitve, ne priporoča cepljenja s cepivom Astrazenece proti covidu 19.
 
Kot mogoči stranski učinek po cepljenju s cepivom Astrazenece je varnostni odbor Eme po podrobni preučitvi dodal sindrom kapilarnega prepuščanja in odsvetoval cepljenje za ljudi, ki imajo zgodovino težav s tovrstnim krvavenjem.

Ema je začela pregledovati primere krvnega prepuščanja v aprilu. Pri sindromu kapilarnega prepuščanja prihaja do uhajanja tekočine iz krvnih žil, kar povzroča otekanje tkiva in upad krvnega tlaka.

Težave s cepivom Astrazenece se tako nadaljujejo, že prejšnji mesec je Ema odsvetovala drugi odmerek za ljudi, ki imajo težave s strjevanjem krvi.
 
Ema pa prav tako širi svojo preiskavo primerov miokarditisa (vnetje srčne mišičnine) in perikarditisa (vnetje osrčnika oziroma perikarda) po cepljenje s cepivi Astrazenece, Pfizerja, Moderne ter Johnson & Johnsona. Podatki iz ZDA in Izraela so pokazali, da je mogoča povezava med miokarditisom in perikarditisom ter cepivom mRNA, potem ko se je pojavilo večje število primerov, kot je običajno teh zdravstvenih težav pri mlajših moških.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije