CEPLJENJE

Ema in ECDC podprli kombiniranje različnih cepiv proti covidu 19

Uporaba drugačnega tipa cepiva je »glede imunskega odziva prav tako dobra ali boljša« kot cepljenje z isto vrsto cepiv.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Kombiniranje vektorskega cepiva in cepiva mRNK pri cepljenju proti covidu 19 poskrbi za dobre ravni protiteles in boljši odziv celic T kot pri uporabi iste vrste cepiva tako pri primarnem kot pri poživitvenem cepljenju. To sta danes na podlagi izsledkov študij sporočila Evropska agencija za zdravila (Ema) in Evropski center za nadzor in preprečevanje bolezni (ECDC). Glede primarne sheme cepljenja pri kombiniranju dveh cepiv mRNK sicer obstajajo zadostni dokazi o primernosti uporabe v primeru potrebe po fleksibilnosti ali pospešitvi kampanje cepljenja, potekajo pa še raziskave podatkov o varnosti, zlasti z vidika morebitne večje verjetnosti miokarditisa.

Uporaba vektorskega cepiva kot drugega odmerka je prav tako mogoča, če obstajajo težave pri dostopnosti cepiv mRNK, a glede na omejene podatke, ki so na voljo, ima tovrstna kombinacija z imunološkega vidika manj prednosti kot obratno zaporedje.

Po vektorskem cepivu mRNK-cepivo

Glede poživitvenih odmerkov pa ob sklicevanju na doslej opravljene študije navajata, da je uporaba drugačnega tipa cepiva »glede imunskega odziva prav tako dobra ali boljša« kot cepljenje z isto vrsto cepiva. Dodajata pa, da poživitveni odmerek s cepivom mRNK po prvotnem cepljenju z vektorskimi cepivi poskrbi za boljši imunski odziv kot obratno. Kot organizaciji še navajata v sporočilu, objavljenem na svojih spletnih straneh, raziskave glede dolgoročne varnosti, trajanja imunosti in učinkovitosti kombiniranja različnih vrst cepiv proti covidu 19 resda še potekajo, a tovrstna uporaba cepiv nudi fleksibilnost, zlasti v primerih, ko kakšno cepivo ne bi bilo dostopno.

V EU so trenutno za uporabo odobrena štiri cepiva proti covidu 19 – cepivi tipa mRNK proizvajalcev Pfizer/Biontech in Moderna ter vektorski cepivi proizvajalcev AstraZeneca in Johnson & Johnson. Pri prvih treh cepivih sta v prvotni shemi cepljenja predvidena dva odmerka, pri zadnjem pa eden.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas