MEDICINA

Dvojčka sta se rodila po 30 letih od spočetja

Zarodka sta bila zamrznjena od leta 1992, dvojčka ob rojstvu zdrava. Zakonca iz Portlanda hotela najstarejše embrije.
Fotografija: Timothy je ob rojstvu tehtal tri kilograme, Lydia dobra dva. FOTO: Instagram
Odpri galerijo
Timothy je ob rojstvu tehtal tri kilograme, Lydia dobra dva. FOTO: Instagram

Od nekdaj sta si želela veliko družino, po štirih otrocih pa sta se odločila še za posvojitev. Zarodka namreč. Pri tem sta kliniko zaprosila za embrije, ki čakajo na vsaditev najdlje. Ameriškima zakoncema Ridgeway sta se tako konec minulega meseca rodila povsem zdrava dvojčka, vsekakor pa je zanimivo, da so bili starši ob njunem spočetju stari komaj tri oziroma pet let.

Hranili pri –200 stopinjah

»Lahko bi rekli, da sta to najina najstarejša otroka. Ko jima je Bog dal življenje, sem bil jaz star komaj pet let, to je osupljivo!« je navdušen očka Philip in pristavil, da so jima z ženo Rachel na kliniki Southeastern Fertility v Knoxvillu v zvezni državi Tennessee odmrznili pet 30-letnih zarodkov; preživeli so trije, dva sta se uspešno ugnezdila v maternici in rodila sta se Lydia in Timothy!

Starost zarodka po oceni strokovnjakov ne vpliva na poznejše življenje ali zdravje otroka. FOTO: Ilexx, Getty Images
Starost zarodka po oceni strokovnjakov ne vpliva na poznejše življenje ali zdravje otroka. FOTO: Ilexx, Getty Images

Deklica je ob rojstvu tehtala dobra dva kilograma, njen brat pa skoraj kilogram več. Zarodke so v tekočem dušiku zamrznili aprila 1992, v laboratoriju pa so jih hranili pri temperaturi 200 stopinj pod ničlo. Par, ki jih je ustvaril, se pozneje ni odločil za družino, leta 2007 pa jih je podaril Nacionalnemu centru za donacije zarodkov v Tennesseeju in tako možnost za starševstvo odstopil drugim, poroča CNN.

Zakonca Ridgeway, ki imata še štiri otroke, stare osem, šest, tri in eno leto, sta morala pred odobritvijo postopka prejeti pozitivno oceno komisije centra, nad katerim bdi krščanska skupnost, eden od pogojev je bil, da mora biti par, ki ga sestavljata moški in ženska, poročen najmanj tri leta. Darovani zarodki so osrečili že številne, tako se je namreč rodilo že 1260 otrok, navajajo. Starost zarodka po oceni strokovnjakov ne vpliva na poznejše življenje ali zdravje otroka, saj se biološki procesi pri zamrznitvi tako rekoč ustavijo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije