DRŽAVE ZAOSTRUJEJO UKREPE

Evropska država zabeležila rekord, visok skok okužb na Hrvaškem

Dvakrat premislite, če se odpravljate v tujino, podatki niso dobri. V Nemčiji je največ okužb od maja, na grškem otoku so obvezne maske.
Fotografija: Na Nizozemskem vse več okuženih. FOTO: Eva Plevier, Reuters
Odpri galerijo
Na Nizozemskem vse več okuženih. FOTO: Eva Plevier, Reuters

Na španskih Balearih (tudi na Ibizi in Majorki) imajo znatno povečanje okužb s koronavirusom. Kot piše portal ultmahora.es vsak okuženi na Balearih prenese virus na 1,26 osebe. V času epidemije pri nas smo čakali da ta številka (RT) pade pod 1. Samo v četrtek so na otočju po testiranju ugotovili 111 novookuženih. Ti otoki so priljubljeno letovišče Britancev, ki so v juliju množično potovali tja, ob vrnitvi pa jih zdaj čaka doma 14-dnevna karantena.

Slovenija je v četrtek pozno zvečer Baleare z varnega zelenega uvrstila na rumeni seznam


Na Porosu maske obvezne na vseh javnih krajih

Z novimi ukrepi so v življenje in turizem posegle grške oblasti, ki so na Porosu znova uvedle stroge ukrepe. Po potrditvi 12 okužb so na otoku znova uvedli obvezno nošenje zaščitnih mask na prostem in v notranjih prostorih. V restavracijah in lokalih ter klubih lahko za mizo sedijo največ štirje ljudje, vsi ti obrati pa so lahko odprti do 23. ure. Naenkrat se lahko zbere največ devet ljudi, tudi doma. Ukrepi veljajo do najmanj 17. avgusta.

Oblasti v Atenah se bojijo za lokalno prebivalstvo, predvsem starejše prebivalce, saj so zdravstveni sistemi ranljivi. Skrbi jih tudi turistična sezona. Otok Poros, do katerega je iz Aten s trajektom dve uri, je denimo priljubljen pri Atencih za enodnevne izlete.


Največ okužb v enem dnevu od maja

Tudi v Nemčiji situacija ni najboljša. V četrtek so okužbo potrdili pri 1147 ljudeh, kar je največ od začetka maja. Zdravstveni minister Jens Spahn zagotavlja, da lahko tolikšno število njihov zdravstveni sistem normalno obravnava. Na vrhuncu epidemije v začetku aprila so sicer imeli po več kot 6000 okužb dnevno.

V Avstriji število raste. FOTO: Lisi Niesner, Reuters
V Avstriji število raste. FOTO: Lisi Niesner, Reuters

Avstrija s trimestno številko

V Avstriji so v zadnjem dnevu znova zabeležili trimestno število novih okužb z novim koronavirusom – 141,Največ okužb v zadnjem dnevu so potrdili v zvezni deželi Dunaj, in sicer kar 84. Z 19 primeri ji sledi Zgornja Avstrija, v Salzburgu so zabeležili 11 primerov, v Spodnji Avstriji pa 10. Iz drugih zveznih dežel poročajo o nekaj primerih, na Koroškem denimo potrdili tri. So pa v Avstriji skrajšali obdobje karantene za okužene in njihove stike. Ta po novem traja 10 in ne več 14 dni kot doslej.


Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili 62 novih primerov okužbe (dan prej 28). Aktivnih primerov okužbe je 553, od tega je 122 ljudi na zdravljenju v bolnišnici, sedem pa jih potrebuje pomoč pri dihanju.
 

Preberite še:

NIJZ: Hrvaška je vir slovenskih okužb, predvsem mladi do 24. leta

Tudi na Nizozemskem, kjer so sprva z ukrepi obvladali situacijo, se zdaj število primerov veča. Zato se je vlada odločila za dodatne ukrepe, hkrati pa naložila lokalnim oblastem, da lahko tudi ukrepajo po svoje.
 

Nizozemska: testi na letališču, v gostinske lokale le z rezervacijo

Med drugim je nizozemska vlada dala navodilo, da se vsa izobraževanja vodijo na daljavo. V manjših skupinah so lahko le informativne narave. Športne aktivnosti za študente morajo biti bolj izjema kot pravilo, zaključiti pa se morajo do 22. ure. Restavracije, kavarne in bari lahko sprejemajo goste le prek rezervacij, vsakega pa morajo zdravstveno preveriti ne glede na velikost lokala. Poleg tega jim morajo gosti pustiti svoje osebne podatke. Na letališču v Amsterdamu bodo testirali vse, ki prihajajo na Nizozemsko iz države visokega tveganja.

Nizozemska vlada zapoveduje ljudem tudi, naj se ne družijo niti doma, če ne more biti med njimi 1,5 metra razdalje, naj se ne objemajo in ne sedijo drug zraven drugega na kavču. V zadnjem tednu so tam zabeležili 2588 novih primerov, kar je 1259 več kot en teden prej.


Poljska z dnevnim rekorodm okužb, nadzor bo večji

Na Poljskem so v zadnjih 24 urah potrdili 809 novih primerov okužbe s koronavirusom, kar je največ od začetka marca, ko so potrdili prvi primer. To je že peti dnevni rekord v zadnjem tednu. V četrtek so poročali o 726 novih okužbah v zadnjem dnevu, navajajo tuje tiskovne agencije. Skupaj se je na Poljskem, ki ima 38 milijonov prebivalcev, s tem virusom okužilo 50.324 ljudi. Doslej je umrlo 1787 bolnikov s covidom-19, od tega 13 v zadnjem dnevu.

Zdravstveni minister Lukasz Szumowski je ob tem napovedal, da bodo v soboto na turističnih območjih ter v t. i. rumenih in rdečih okrožjih, kjer se virus širi hitreje, začeli izvajati strožji nadzor nad spoštovanjem ukrepov za zajezitev virusa.
Poudaril je, da četudi so ljudje na počitnicah, to še ne pomeni, da jim ni treba nositi zaščitnih mask v trgovinah in ohranjati ustrezne razdalje v restavracijah. Tudi gostince je pozval, naj bo med mizami ustrezna razdalja. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije