ČILE

Dvakrat je streslo, prvi potres z magnitudo 7,1

Opozarjajo pred cunamijem.
Fotografija: Čile je močno streslo kar dvakrat (simbolična fotografija). FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Čile je močno streslo kar dvakrat (simbolična fotografija). FOTO: Thinkstock

V razmaku nekaj minut sta v soboto zvečer po tamkajšnjem času ozemlje Čila stresla dva močna potresa, najprej na Antarktiki, nato pa blizu prestolnice Santiago.

Čilsko notranje ministrstvo je sporočilo, da je bil epicenter prvega potresa ob 20.36 z magnitudo 7,1 216 kilometrov severovzhodno od čilske znanstvene postaje O'Higgins, zato so zaradi nevarnosti cunamija pozvali k evakuaciji obalnih območij Antarktike. Da naj zapustijo obalna območja, so obvestili tudi prebivalce po vsej državi, a so kasneje sporočili, da se je opozorilo nanašalo samo na Antarktiko. Zračna baza O'Higgins ima pozimi v povprečju 80, poleti pa 150 prebivalcev.

Približno pol ure kasneje pa je potres z magnitudo 5,6 stresel območje na meji med Čilom in Argentino, približno 30 kilometrov vzhodno od Santiaga. Oblasti poročajo, da potres ni povzročil nobene večje škode.

Čile ima dolgo zgodovino potresov. Potres 27. februarja 2010 z magnitudo 8,8 je zahteval več kot 500 smrtnih žrtev, najmočnejši potres pa so imeli pred 60 leti, imel je magnitudo 9,6 in epicenter v Valdiviji.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije