SLANE NOVICE

Dubrovnik uničujejo velike križarke

Jadranski biser med šesterico svetovnih destinacij, ki jim grozi uničenje zaradi ladij. Slabše so jo odnesle le Benetke.
Fotografija: Orjaške križarke pred Dubrovnikom FOTO: Cropix
Odpri galerijo
Orjaške križarke pred Dubrovnikom FOTO: Cropix

Benetke te dni slavijo zmago v dolgoletnem boju proti orjaškim turističnim križarkam, ki bodo, vsaj nekatere, s septembrom preusmerjene proč od mestnega središča v druga pristanišča. In morda se podoben boj obeta Dubrovniku, ki je po pisanju spletnega portala matadornetwork.com pristal v nezavidljivi šesterici svetovnih destinacij, ki so sicer prava paša za oči, a so jih uničile oziroma jih uničujejo velikanske križarke.

Ladje s trumami turistov sicer prinašajo nekaj zelencev, a hkrati nič kaj dobrodejno ne vplivajo na vsakodnevni utrip in kulturo mest, kjer se zasidrajo, v tamkajšnje vode pa izpuščajo velikanske količine odpadne vode in smeti. Mesto, ki mu je tovrstni turizem prizadejal največji udarec, so omenjene Benetke, tik za petami pa naj bi jim bil dalmatinski srednjeveški biser, Dubrovnik. »Kot Benetke niti Dubrovnik ni zasnovan tako, da bi lahko sprejel toliko turistov s križark. Turisti se iz modernega pristanišča z avtobusi vozijo v staro mestno jedro in nato nazaj. Poleg tega je toliko obiskovalcev spodbudilo domačine, da jim oddajajo svoja stanovanja, sobe in apartmaje, to pa je na mestu ter na tamkajšnji kulturi pustilo že precejšnje sledi,« piše portal. In nadaljuje, da Benetkam in Dubrovniku na zloglasnem seznamu uničenih destinacij sledijo srednjeameriški Belize, Aljaska, Antarktika in Svalbard na Norveškem.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije