KORONAKRIZA

Državljane bodo nadzirali prek mobilnih telefonov

Objavljeno 26. marec 2020 09.09 | Posodobljeno 26. marec 2020 09.26 | Piše: STA, P. Pa.

Poslanci so potrdili, da bodo zdravstvene oblasti lahko dostopale do podatkov o lokaciji. Na tak način bodo nadzirali gibanje bolnikov. 

Fotografija je simbolična. FOTO: Leon Vidic, Delo
Slovaški parlament je v sredo po nujnem postopku potrdil spremembo zakona, ki bo državi v času pandemije novega koronavirusa omogočila dostop do podatkov na mobilnih telefonih državljanov.

Dopolnilo, za katero je glasovalo 91 poslancev, 43 jih je bilo proti, bo zdravstvenim oblastem omogočilo dostop do podatkov o lokaciji mobilnega telefona, s katerimi bodo spremljale gibanje bolnikov, okuženih s koronavirusom.

Nova vlada pod vodstvom konservativnega premierja Igorja Matoviča, ki je posle prevzela v soboto, želi na ta način preverjati, ali ljudje kršijo pravila karantene. Ukrep predvideva, če bi bil posameznik pozitiven na testu za covid-19, ki ga povzroča virus, bi ljudje, ki so bili v stiku z njim, dobili obvestilo.

Vladni predlog je sprva predvideval tudi spremljanje telefonskih klicev in sporočil sms, a je bilo to po protestu opozicijskih socialdemokratov izključeno iz predloga. Opozicija je opozarjala, da bi zakon lahko ogrozil državljanske pravice in vladi omogočil vohunjenje za državljani.
Ukrep bo veljal do konca krize zaradi konoravirusa, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
Deli s prijatelji