Države se zapirajo, zbolevajo tudi politiki

Zdravstveni sistem v Lombardiji pred zlomom. Okuženi tudi politiki po vsem svetu.
Fotografija:
Odpri galerijo

V Lombardiji, ki velja za najhuje prizadeto italijansko deželo zaradi novega koronavirusa, so v zgolj enem dnevu našteli 1865 novih okužb. Oblasti svarijo, da je njihov zdravstveni sistem tik pred zlomom.

Prazna Piazza del Popolo v Rimu
Prazna Piazza del Popolo v Rimu

»Smo na točki, ko kmalu ne bo več vrnitve. Vsak dan bo težje. Pridejo dnevi, ko je na intenzivni negi na razpolago samo še sedem postelj,« je povedal deželni zdravstveni minister Giulio Gallera. Opozoril je še, da v deželi primanjkuje medicinske opreme, vključno z zaščitnimi maskami. »Bijemo bitko s časom, da bi zagotovili več mest na intenzivnih oddelkih. Vsak dan je težje,« je dejal in še, da ni več na voljo reševalnih vozil, s katerimi bi bolnike lahko odpeljali v bolnišnice v sosednje dežele.
V Italiji so po zadnjih podatkih potrdili 1441 smrtnih žrtev ter skupno 21.157 okužb, zgolj v Lombardiji je okuženih skoraj 11.700 ljudi, umrlo jih je 966.

Italijanska vlada ob tem ljudi poziva, naj se bolj držijo prepovedi potovanj, da bi preprečili nadaljnje širjenje koronavirusa, oblasti so se odločile, da bodo strogo nadzorovale spoštovanje drakonskih ukrepov za zajezitev epidemije v državi. Potem ko so v četrtek razglasili dvotedensko zaporo ter zaprtje vseh trgovin in lokalov, so samo v petek zaradi kršitve karantene ovadili 6942 ljudi. Ovadili so še 239 lastnikov trgovin, ker kljub karanteni niso zaprli vrat. Za kršitev karantene je v skladu z italijansko zakonodajo zagrožena trimesečna zaporna kazen ali globa v višino do 206 evrov.

Tudi na Hrvaškem, kjer so potrdili 7 novih okužb, so zaradi kršitve odločbe o samoizolaciji z denarno kaznijo kaznovali 18 ljudi.


Francoske lokalne volitve so spremljali dodatni ukrepi, kot je ta, da mora biti med volivci vsaj meter razdalje, volišča pa so bila opremljena z umivalniki in razkužili. FOTOgrafije: Reuters
Francoske lokalne volitve so spremljali dodatni ukrepi, kot je ta, da mora biti med volivci vsaj meter razdalje, volišča pa so bila opremljena z umivalniki in razkužili. FOTOgrafije: Reuters
Avstrija prav tako zaostruje ukrepe v boju proti širjenju novega koronavirusa, in sicer tako, da so zaprte vse restavracije in lokali, Avstrijce pa oblasti pozivajo k samoizolaciji. Omejili so gibanje na javnih krajih in prepovedali zbiranje več kot petih ljudi, razširili so seznam držav, s katerimi bodo prekinili letalske povezave. Zaprta so podjetja v branžah, ki niso nujna za vsakdanje življenje, prekinili bodo pouk v šolah, zaprli športna prizorišča. Odprti bodo ostali supermarketi in lekarne. Tudi francoski premier Edouard Philippe je napovedal, da od opolnoči v celotni Franciji velja prepoved obratovanja vseh nenujnih javnih prostorov, potem ko se je število okuženih povišalo za 800, na 4499.

Litva in Estonija sta sporočili, da bosta v okviru ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa zaprli meje za tuje državljane. Številne ukrepe je sprejela tudi Latvija.
 

Okuženi politiki


Proti novemu koronavirusu pa niso imuni niti politiki. Okužbo so potrdili pri 47-letnem namestniku italijanskega ministra za zdravje, sicer zdravniku. V bolnišnici v Madridu zdravijo bivšega generalnega sekretarja Nata​ Javierja Solano, ki je bil v preteklosti španski zunanji minister in visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije.


Španija, ki je po Italiji najhuje prizadeta evropska država, je za dva tedna razglasila izredne razmere in od danes uvaja skoraj popolno karanteno. Ljudje bodo lahko dom zapustili le za odhod na delo, k zdravniku oziroma za nabavo nujnih življenjskih potrebščin. Na koronavirus je pozitivna tudi žena španskega premierja Pedra Sancheza, prav tako dve španski ministrici.

V Indoneziji so okužbo potrdili pri prometnem ministru Budiju Karyi Sumadiju, ki se je nedavno srečal z nizozemsko ministrico za infrastrukturo Coro Van Nieuwenhuizen. V Braziliji so pred dnevi potrdili okužbo pri svetovalcu brazilskega predsednika Jairu Bolsonaru, pri slednjem pa je bil test negativen. Negativen je bil tudi test Donalda Trumpa. Predsednik ZDA se je dal testirati šele v petek zvečer, potem ko je dobil številna novinarska vprašanja, zakaj tega ne stori, ko pa je bil v stiku z najmanj tremi okuženimi. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije