POZOR, OŠPICE!

Država svetuje: Izobesite rdeče zastave, imamo epidemijo najbolj kužne bolezni

Objavljeno 05. december 2019 14.52 | Posodobljeno 05. december 2019 15.06 | Piše: STA, N. Č.

Prebivalci Samoe so pod strogim nadzorom, oblasti so začele množično cepljenje.

V novembru so v Sloveniji ugotovili nekaj primerov ošpic. FOTO: Blažž Samec, Delo
Na Samoi so zaradi epidemije ošpic, ki je doslej zahtevala 62 smrtnih žrtev, danes začeli dvodnevno množično cepljenje prebivalstva. Kot so sporočile oblasti te tihomorske otoške države, je v času cepljenja zaprta večina cest, javnih ustanov, podjetij in trgovin. Za vozila v zasebni lasti danes večino dneva velja prepoved vožnje, prekinjene so trajektne povezave med otoki.


Zaprli šole, vrtce in univerze


image
Med državami z največ obolelimi sta tudi Italija in Srbija. FOTO: Shutterstock
Prebivalcem oblasti svetujejo, naj ne zapuščajo domov in naj izobesijo rdečo zastavo, če so v njihovem gospodinjstvu člani, ki še niso bili cepljeni. Oblasti v državi, ki šteje vsega skupaj 200.000 prebivalcev, so od začetka novembra zabeležile več kot 4200 obolelih za ošpicami, od srede so našteli 165 novih primerov. Zaradi epidemije, ki je smrtne žrtve zahtevala predvsem med otroki, so sredi novembra razglasili izredne razmere ter zaprli šole, vrtce in univerze. Uvedli so tudi obvezni program cepljenja.

Na Samoi je bila doslej stopnja precepljenosti nizka (od 28 do 40 odstotkov). Svetovna zdravstvena organizacija nizko stopnjo precepljenosti pripisuje močni kampanji proti cepljenju.


Preplah tudi v Sloveniji: v Škofji Loki razsajajo ošpice


Na območju ZD Škofja Loka so zdravstveni delavci opazili povečano število bolnikov z ošpicami. Morebitne okužene opozarjajo, naj ne vstopajo v zdravstveni dom, če pri sebi opazijo bolezenske znake, kot so izpuščaji, prehlad, vnetje očesnih veznic ...

Do decembra je bilo v Sloveniji potrjenih 23 primerov ošpic pri slovenskih prebivalcih in dva pri tujcih. V Sloveniji je večina primerov ošpic vnesenih ali povezanih z mednarodnimi potovanji. Za njimi zbolijo predvsem necepljene osebe, ki prenesejo okužbo na nezaščitene osebe, kar povzroči izbruh ošpic, so navedli na NIJZ.

Na NIJZ svetujejo, da osebe, pri katerih se pojavijo bolezenski znaki, podobni ošpicam, ostanejo doma in se o nadaljnjih ukrepih posvetujejo s svojim zdravnikom, saj so ošpice ena najbolj kužnih nalezljivih bolezni.
Kje in kako lahko preverim, ali sem zaščiten proti ošpicam?

Če oseba zanesljivo ve, da je bila cepljena ali je prebolela bolezen, pa nima dokaza o zaščiti proti ošpicam in želi preveriti raven protiteles, se s svojim zdravnikom lahko dogovori za odvzem vzorca krvi za testiranje ravni protiteles proti ošpicam. Tovrstno testiranje je samoplačniško (okoli 21 evrov) in ga v Sloveniji izvajajo:

* Laboratorij za javnozdravstveno virologijo NLZOH, Bohoričeva 15, 1000 Ljubljana
* Oddelek za medicinsko mikrobiologijo Kranj NLZOH, Gosposvetska ulica 12, 4000 Kranj
* Oddelek za medicinsko mikrobiologijo Maribor NLZOH, Prvomajska 1, 2000 Maribor
* Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, Zaloška 4, 1000 Ljubljana
Povezane vsebine
Deli s prijatelji