GRČIJA

Država pod vodo: v nekajsekundnih presledkih udarjale strele, neurje se bo še okrepilo (FOTO in VIDEO)

Oblasti so prepovedale potovanja na prizadeta območja v Grčiji.
Fotografija: FOTO: Eurokinissi Via Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Eurokinissi Via Reuters

Neurje, ki je v ponedeljek zvečer zajelo osrednjo Grčijo, je zahtevalo smrtno žrtev, še eno osebo pa pogrešajo, so sporočili grški gasilci. Zaradi neurja je v več mestih poplavilo ceste, na otoku Krf je bila motena oskrba z elektriko, težave pa so imeli tudi na tamkajšnjem letališču. Oblasti so prepovedale potovanja na prizadeta območja.

FOTO: Louisa Gouliamaki Reuters
FOTO: Louisa Gouliamaki Reuters

Po napovedih grške nacionalne vremenske službe Meteo se bo neurje danes še okrepilo in nad državo vztrajalo do četrtka.

Najbolj prizadeti naj bi bili osrednja Grčija in Peloponez

Smrtna žrtev neurja, ki so ga poimenovali Daniel, je bil živinorejec, nanj je padel zid, je za grško javno radiotelevizijo ERT potrdil tiskovni predstavnik grških gasilcev. Še enega moškega pogrešajo.

Na egejskih otokih Skiatos, Skopelos in Alonisos, ki skupaj tvorijo Severne Sporade, so ponoči strele udarjale v nekajsekundnih presledkih, medtem ko je v regiji Elis na zahodu polotoka Peloponez toča opustošila letino oljk.

V mestih Larisa in Volos so ponoči zabeležili 12.000 udarov strel, so poročali lokalni mediji, ki se sklicujejo na podatke gasilskih služb.

Grške oblasti so zaradi padavin brez primere, ki so zajele državo, prepovedale potovanja v številne osrednje regije. Agencija za civilno zaščito je prebivalcem pristaniškega mesta Solos in otoka Skiatos, kjer je močno deževje odneslo avtomobile, poslala SMS opozorilo. Na številnih območjih je bila prekinjena oskrba z električno energijo, omejena pa je bila tudi uporaba mobilnih telefonov in interneta.

FOTO: Eurokinissi Via Reuters
FOTO: Eurokinissi Via Reuters

Čeprav je neurje marsikje povzročilo težave, so prebivalci hvaležni za dež, ki je ponekod pogasil požare v naravi, s katerimi se Grčija spopada že skoraj vse poletje. Uničujoči požari so letos v tej članici EU zahtevali najmanj 26 življenj in opustošili najmanj 150.000 hektarjev površin.

image_alt
Ekstremom še ni videti konca, napovedujejo poplave zgodovinskih razsežnosti (FOTO)

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije