DRAŽBA

Dražba se je sprevrgla v polomijo

Avkcija porscheja type 64, ki ga je vozil celo sam Ferdinand Porsche, šla po zlu. Avto naj bi prodali za več kot 20 milijonov dolarjev, a so dražbo ustavili pri 17 milijonih.
Fotografija: Upali so, da ga bodo prodali za vsaj dvajset milijonov dolarjev.
Odpri galerijo
Upali so, da ga bodo prodali za vsaj dvajset milijonov dolarjev.

Dražbenim hišam se le redko primerijo napake, a to, kar se je zaradi neusklajenosti zgodilo na dražbi slavne hiše Sotheby's, je verjetno največja izguba v zgodovini avkcij. Zgodilo se je prejšnji konec tedna v kalifornijskem Montereyu med prodajo najdražjega avtomobila vseh časov, porscheja 64.
Dražba ni bila uspešna. FOTOGRAFIJI: Porsche
Dražba ni bila uspešna. FOTOGRAFIJI: Porsche

Začelo se je z izklicno ceno: namesto pri napovedanih 20 milijonih dolarjih se je dražba začela pri tridesetih milijonih. A to ni bil največji problem avkcije. Cena za avto je začela skokovito rasti in hitro dosegla 70 milijonov dolarjev! To je bila rekordna cena za kateri koli avto na dražbi doslej. A pozor: dražbar Maarten ten Holder je tedaj dejal, da je rekel 17, in ne 70, in tudi na zaslon so hitro zapisali 17 milijonov dolarjev.

Očitno je tisti, ki je upravljal ekran, dražbarja, Nizozemca, narobe razumel: 30 in 13 sta v angleščini slišati podobno, prav tako 40 in 14 in tako naprej. Dražbo je torej začel pri trinajstih milijonih, in ne 30. Ko je povedal, da je rekel 17, so vsi zainteresirani kupci začeli vzklikati in jezni zapuščati prostor, dolgo načrtovano dražbo slavnega vozila pa so v tistem trenutku prekinili, kajti prodajna cena je bila nižja od izklicne, vozilo so zato vzeli iz prodaje.

»Saj niso resni,« je dejal Johnny Shaughnessy, zbiratelj iz Južne Kalifornije, ki se je udeležil dražbe. »Veliko kredibilnosti so izgubili.« Vozilo type 64, kot mu tudi pravijo, je znan športni model avtomobila, ki je bil narejen pred drugo svetovno vojno, leta 1939, danes pa je edini preostali primerek na trgu.


To je že drugi udarec za Sotheby's v enem letu: oktobra lani se je Banksyjeva slika takoj za tem, ko so jo v Londonu prodali za več kot milijon funtov, začela rezati na koščke, za potegavščino je poskrbel kar sam skrivnostni umetnik. No, dan po propadli dražbi avta se je hiša opravičila: »Ni šlo za zvijačo, sploh ne šalo, temveč za nesrečno nerazumevanje.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije