JOSEP BORRELL

Dramatične napovedi: Vojna med Rusijo in Ukrajino se ne bo nikoli končala, če zmaga Putin, sledi tole

Visoki predstavnik za zunanjo in varnostno politiko Evropske unije meni, da vojna morda nikoli ne bo končana, in dodaja, naj si raje nihče ne želi Putinove zmage.
Fotografija: Vladimir Putin. FOTO: Mikhail Metzel, Sputnik, Via Reuters
Odpri galerijo
Vladimir Putin. FOTO: Mikhail Metzel, Sputnik, Via Reuters

Josep Borrell meni, da se vojna med Rusijo in Ukrajino morda ne bo končala, ampak bo prišlo do zamrznitve kot pri korejski vojni pred 70 leti. »V Koreji sta strani dosegli premirje in prekinitev ognja z vzpostavitvijo ločnice. To bi lahko bil izhod iz tega konflikta,« pravi podpredsednik Evropske komisije, poroča španski časopis La Vanguardia.

Za tak scenarij bi se morali umakniti tako Ukrajina kot Rusija

»Ukrajina in Rusija bi se morali umakniti s sedanjih položajev, da bi se lahko uresničil scenarij, kot je korejski,« je dejal Borrell. To pomeni, da bi morala Kijev in Moskva nehati iskati konflikt, braniti ali osvajati ozemlja.

Sporazum o premirju v Koreji, ki še vedno velja, so leta 1953 podpisale Severna Koreja in ZDA v vlogi zaveznice Južne Koreje. Ta je končal vojaške operacije in naj bi bil podlaga za prihodnji dokončni mirovni sporazum, ki pa do danes ni bil uresničen. »Sporazum je vzpostavil demilitarizirano območje, a o (mirovnih) pogajanjih je še prezgodaj razmišljati,« meni Borell in trdi, da zdaj ni pravi čas, da se obe strani usedeta za mizo, kot tudi ni čas za vlaganje naporov v obnovo držav. »Zdaj se moramo osredotočiti na izogibanje uničenju,« je dejal.

Pravi, da nima namena voditi mirovnih pogajanj, saj, kot trdi, Rusija ne sprejema Evropske unije kot posrednice. »Lavrov vedno raje neposredno govori z ministri za zunanje zadeve držav članic EU kot z mano.« Pa vendar  ugotavlja, da mora biti blok 27 držav za pogajalsko mizo, ker so »naše sankcije ključni element vseh pogajanj in ker je varnost v Evropi naša varnost«.

Ne smemo se naveličati

Vojna, ki traja že devet mesecev, je povzročila dvig cen hrane, elektrike in plina, kar je prizadelo milijone prebivalcev Evropske unije in držav zunaj nje. »Treba je najti rešitev za težave, ki jih ustvarja vojna. Ne smemo se naveličati. Putin meni, da so demokratične družbe šibke zaradi nenehnih razprav. Pričakuje, da bo javnost zahtevala konec vojne,« je dejal vodja evropske diplomacije. Pravi, da je njegova naloga pokazati nevtralnim državam v svetu, da je »zlobnejša Rusija, ne sankcije EU«.

Če Rusija zmaga, bodo šli na naslednjo tarčo

»Od mene zahtevajo, naj ustavim vojno. Vem, kako jo ustaviti: z ustavitvijo dobave orožja Ukrajini. Toda če bi ustavili to dobavo, kakšne bi bile posledice? Če Rusija zmaga v tej vojni, bo prešla na naslednjo tarčo,« je zaključil.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije