MI5

Dramatična napoved šefa obveščevalcev: Putinu smo zadali hud udarec, čakajo nas teroristični napadi

Letos je usklajena kampanja povzročila izgon velikega števila ruskih uradnikov iz držav po vsem svetu, je navedel vodja britanske obveščevalne službe, ko je predstavil letno poročilo.
Fotografija: Šef britanske obveščevalne službe MI5 Ken McCallum. FOTO: Uk Government, Via Reuters
Odpri galerijo
Šef britanske obveščevalne službe MI5 Ken McCallum. FOTO: Uk Government, Via Reuters

Prvi človek britanske obveščevalne službe Ken McCallum je v letnem poročilu navedel, da je izgon 400 ruskih vohunov po Evropi zadal »najhujši udarec Moskvi« v novejši zgodovini.

image_alt
Nova skrivnostna smrt: Rusija trdi, da si je Putinov polkovnik vzel življenje s petimi streli

»Letos je usklajena kampanja povzročila izgon velikega števila ruskih uradnikov iz držav po vsem svetu. Več kot 600 jih je bilo izgnanih iz evropskih držav, od tega jih je bilo 400 ocenjenih kot vohunov,« je navedel vodja britanske obveščevalne službe, ko je predstavil letno poročilo.

Dodal je, da si bodo obveščevalci še naprej prizadevali, da bi Združeno kraljestvo postalo najzahtevnejše operativno okolje za ruske tajne operacije, navaja varnostna služba MI5.

image_alt
Šok iz Rusije: vodilni režimski ideolog pozval k likvidaciji Putina

»Zaradi nacionalne varnosti smo zavrnili sto prošenj za diplomatske vizume. Pripravljeni moramo biti na rusko agresijo v prihodnjih letih,« je dejal McCallum.

Poudaril je, da posebno grožnjo predstavljajo oligarhi, povezani z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. »Nekatere njihove igralce smo uspešno potegnili iz igre in zdaj za to krivijo drug drugega, a bodo spet napadli,« je posvaril.

Šef britanskih obveščevalcev se je dotaknil tudi Irana in izpostavil, da je Iran načrtoval umore in ugrabitev najmanj desetih ljudi, ki bivajo v Veliki Britaniji. Opozoril je, da »agresivna iranska obveščevalna služba« zdaj načrtuje teroristične napade v Veliki Britaniji.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije