NEVARNO ZAOSTROVANJE

Drama nad Črnim morjem: ruski lovec trčil z ameriškim dronom

Ameriška vojska je pojasnila, da sta njen izvidniški dron prestregli dve ruski letali, pri čemer je eno od njih zadelo propeler letalnika, ta je zato padel v morje.
Fotografija: Arhivska fotografija. FOTO: Maxim Shemetov Reuters
Odpri galerijo
Arhivska fotografija. FOTO: Maxim Shemetov Reuters

Ruski lovec su-27 je davi nad Črnim morjem trčil z ameriškim brezpilotnim letalnikom tipa MQ-9 reaper, je sporočilo evropsko poveljstvo ameriške vojske. Po navedbah poveljnika ameriških zračnih sil v Evropi in Afriki Jamesa Heckerja je brezpilotni letalnik izvajal »rutinske operacije v mednarodnem zračnem prostoru«.

image_alt
To je najbolj črn scenarij: Putin napade bazo v Nemčiji, Nato se mora odzvati ...

V izjavi za javnost je ameriška vojska pojasnila, da sta njen izvidniški dron prestregli dve ruski letali, pri čemer je eno zadelo propeler letalnika, ta je zato padel v morje.

»To nevarno in neprofesionalno dejanje Rusov je skoraj povzročilo nesrečo obeh letal,« je poudaril Hecker. Ruska lovca naj bi namreč pred trčenjem na dron zlivala gorivo in neprofesionalno ter nevarno letela okoli njega.

Dodali so še, da bo ameriško letalstvo nadaljevalo delovanje v mednarodnem zračnem prostoru. Ob tem so Rusijo pozvali k profesionalnemu in varnemu vedenju.

Rusija zavrača vsakršno odgovornost 

Obrambno ministrstvo v Moskvi je potrdilo, da sta dva ruska lovca prestregla dron, a zavrnilo, da sta letali krivi za padec le-tega. Po navedbah ministrstva je brezpilotni letalnik namreč po poskusu izmikanja začel naglo padati, pri čemer pred tem ni bilo stika med dronom in lovcema. Obe letali sta se varno vrnili v oporišče, so še dodali v izjavi za javnost.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije