ARETIRAN

Domnevna korupcija: razrešili ukrajinskega vladnega uradnika

Zaradi suma poneverbe je bil danes odpuščen višji ukrajinski uradnik, osumljen poneverbe, so sporočili v Kijevu. Ukrajinsko obrambno ministrstvo pa se medtem otepa očitkov o domnevni pogodbi, v kateri naj bi bile cene napihnjene.
Fotografija: V Kijevu so zanikali poročila, da so močno napihnili cene v nedavno sklenjeni pogodbi za nakup hrane za vojake. FOTO: Stringer Reuters
Odpri galerijo
V Kijevu so zanikali poročila, da so močno napihnili cene v nedavno sklenjeni pogodbi za nakup hrane za vojake. FOTO: Stringer Reuters

Ukrajinski premier Denis Šmihal je v izjavi na platformi Telegram naznanil razrešitev Vasilija Lozinkija, namestnika ministra za razvoj skupnosti, ozemelj in infrastrukture, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Lozinkija, ki je bil na položaju od maja 2020, je v soboto aretiral ukrajinski nacionalni protikorupcijski urad (NABU) zaradi suma poneverbe.

NABU je sporočil, da je Lozinki prejel 400.000 ameriških dolarjev »za olajšanje sklepanja pogodb za nakup opreme in generatorjev po napihnjenih cenah«. Ukrajina se po ruskih napadih na energetsko infrastrukturo sooča s pomanjkanjem električne energije in potrebuje generatorje.

V drugem domnevnem primeru korupcije pa je obrambno ministrstvo v Kijevu danes zanikalo poročila, da je močno napihnilo cene v nedavno sklenjeni pogodbi za nakup hrane za vojake.

Visoke cene

Lokalni mediji so v soboto obtožili ministrstvo, da je podpisalo dogovor po cenah, ki so »dva- do trikrat višje« od trenutnih cen osnovnih živil. Cena za jajca, ki v trgovini stanejo okoli 0,19 dolarja (0,17 evra), je bila sklenjena za 0,46 dolarja (0,42 evra), za krompir pa po več kot dvojni maloprodajni ceni, je poročal novičarski spletni portal ZN.UA. Podpisana pogodba za leto 2023 bi bila vredna 13 milijard ukrajinskih grivn, kar po trenutnem menjalnem tečaju znaša več kot 350 milijonov dolarjev (okoli 322 milijonov evrov), poroča AFP.

Sporočilo je še, da » izvajajo nadzor« nad podpisanimi pogodbami ter napovedalo uvedbo notranje revizije in sklic izrednega sestanka z obrambnim ministrom Oleksijem Reznikovom v ponedeljek, še navaja AFP.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije