STARŠI, POZNATE SVOJE OTROKE?

Doktor Ranko Rajović analiziral 13-letnega morilca iz Srbije

Niso krivi le internet in resničnostni šovi, starši so tisti, ki so najbolj odgovorni, je jasen Ranko Rajović. »Ta deček misli, da je dobil nalogo, on je stroj za ubijanje!«
Fotografija: Ranko Rajović. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Ranko Rajović. FOTO: Leon Vidic, Delo

Specialist interne medicine in nevrofiziolog Ranko Rajović, ki je sedem let delal raziskavo osnovnošolcev v Srbiji, Sloveniji, Italiji in na Hrvaškem, je analiziral krvavi pohod 13-letnika, ki je na beograjski osnovni šoli pokončal devet sošolk in sošolcev ter varnostnika.

»Otrok je ravnal kot stroj – načrtoval je in risal, kar kaže na popolno pomanjkanje empatije. Ta deček misli, da je dobil nalogo, on je stroj za ubijanje,« je dejal med gostovanjem v oddaji Uranak za K1. Po njegovih podatkih je medvrstniško nasilje v porastu v celotni osrednji Evropi, a nihče ni bil pripravljen na kaj takšnega, kar se je zgodilo v Srbiji.

Dodal je, da niso krivi le internet in resničnostni šovi, ki sicer prispevajo k vedenju otroka, starši so tisti, ki so najbolj odgovorni: »Oni so prva okolica otroka, in to je najpomembnejše v otrokovem razvoju. Celoten razvoj otroka pokriva tudi čustveni razvoj in razvoj empatije, vzgojo, in ne le znanje.« Dodal je, da otrok, ki v puberteti dobi vse takoj in zdaj, nima tolerance in razvije frustracije.

Po pet ur na dan na telefonu

»Možgani naših otrok postajajo drugačni. Motorično so šibkejši, z manj splošnega znanja, sebični in skoraj brez empatije. Ob vsem tem starši od njih zahtevajo uspeh, obiskujejo eno, tri ali pet aktivnosti. Kot mali roboti opravljajo stvari naokoli, njihovi možgani pa so specifični, morajo živeti, videti, preveriti in tega ne morejo zdržati,« je prepričan Rajović. V sedemletni raziskavi v regiji so ugotovili, da okoli polovica učencev mobilne telefone uporablja tudi po pet ur dnevno.

Igrišča in parki so se preselili v telefone: »Da ne bo izpadlo, da krivim internet. Na njem so tudi koristne stvari, vendar naši otroci ne gredo tja. Gredo tja, kjer so negativne vsebine, agresija, in ko stopijo v ta virtualni svet, možgani to obdelujejo. Mi vemo, da je vse to izmišljeno, vendar možgani na to reagirajo,« je prepričan Rajović.

Prepoved telefonov vsaj do četrtega razreda

»V virtualnem svetu otroci ubijajo ljudi, trgajo jim glave in postajajo bitja brez empatije,« opozarja. Opomnil je, da je otrok pred stoletjem na dan prejel dve pomembni informaciji,  danes pa jih absorbira malo morje: »Mobilne telefone bi prepovedal do četrtega razreda, ker samo škodijo. Mogoče še dlje, vendar me nihče ne posluša.« Dodaja, da se možgani pred preveč informacijami branijo tako, da postanejo bolj otopeli.

»Nekateri otroci med puberteto, žal, tepejo svoje starše. To so otroci, ki smo jim vse dali in jim omogočili. Rojeva se generacija odprtih ust, brez obvez in delovnih navad, spodletelo nam je,« je sklenil po poročanju srbskega portala Alo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije