EDINI PREŽIVELI NA SVETU

Deveterčki rekorderji končno doma

Po 19 mesecih v Maroku spoznali domovino Mali. Tam sta jih nestrpno čakala očka in sestrica.
Fotografija: Na svet so prijokali maja 2021. FOTO: Guinnessova knjiga rekordov
Odpri galerijo
Na svet so prijokali maja 2021. FOTO: Guinnessova knjiga rekordov

Po letu in pol so vendarle doma: edini preživeli deveterčki na svetu so se rodili v Maroku, kamor so zdravniki v Maliju napotili nosečo Halimi Cissé, da bi njej in otrokom omogočili kar najboljšo zdravniško oskrbo in nego. Odločitev se je izkazala za pravilno, saj so na svet prijokali deveterčki, ki so 19 mesecev pozneje krepki in čili, zdaj pa tudi končno v domačem kraju.

Družina je končno skupaj. FOTO: Twitter
Družina je končno skupaj. FOTO: Twitter

Brez zapletov

Na svet so prijokali v 30. tednu nosečnosti maja 2021 s carskim rezom: da jih bo devet, med nosečnostjo zdravniki niso mogli točno opredeliti, jasno je bilo le, da danes 27-letna Halimi pod srcem nosi več otrok, ki so zdaj tudi uradni Guinnessovi rekorderji; ultrazvok je največkrat pokazal sedem plodov. Ne le da so preživeli nosečnost in prve mesece življenja, vse je potekalo brez večjih zapletov, so še vedno osupli strokovnjaki, ponosni, da so deklice Kadidia, Fatouma, Hawa, Adama in Oumou ter dečki Mohammed VI, Oumar, Elhadji in Bah zdaj živahni in zdravi otroci, čeprav so ob rojstvu tehtali od zgolj 500 gramov od enega kilograma. Prve, najbolj kritične mesece so preživeli v bolnišnici pod budnim nadzorom, pozneje pa v posebnem varovanem stanovanju v Casablanci, kjer je imela številna družina ves čas na razpolago ekipo skrbnih zdravstvenih delavcev.

Tam jih je obiskoval tudi oče Abdelkader Arby, a le občasno, saj je ostal v domovini s prvorojenko: s hčerko je sicer maja odpotoval v Maroko na praznovanje prvega rojstnega dne rekorderjev, zdaj pa je presrečen, da ima vseh deset otrok in seveda tudi ljubo ženo končno pod isto streho. Kot je pojasnil tamkajšnjim medijem, ki deveterčke opevajo kot male zvezdnike, so si vsi povsem različni, tako po značaju kot po videzu, zato jih menda ni težko ločevati. Nekateri so glasnejši, drugi tišji; nekateri bi se ves čas crkljali v naročju, spet drugi bolj cenijo mir. Vsekakor je pred vsemi velika pustolovščina, se veselijo starši in pa njuni sokrajani, zavezani, da bodo številni družini pomagali, kolikor je le mogoče. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije