SAMOSTOJEN

Desetletnik po smrti staršev živi čisto sam: V posvojitev ne grem

Zapustila ga je še babica, a ni izpustil niti enega dneva pouka. Zavrača posvojitev, zase zgledno skrbi sam.
Fotografija: Odlično se znajde tudi brez odraslih. FOTOGRAFIJI: Facebook
Odpri galerijo
Odlično se znajde tudi brez odraslih. FOTOGRAFIJI: Facebook

Medtem ko večina naših desetletnikov nima ene same skrbi na tem svetu in se lahko v miru posvečajo šolanju ter prostočasnim dejavnostim, Dang Van Khuyen iz dneva v dan razmišlja in načrtuje, kaj bo dal v usta. Desetletnik, ki je ostal povsem sam, brez družine, ki bi skrbela zanj in mu omogočila dostojno otroštvo, gara na polju in si prideluje hrano, dobrotniki z vsega sveta pa mu od objave pretresljive zgodbe pomagajo z oblačili, obutvijo, šolskimi potrebščinami in denarjem.

Raje bo sam, kakor da gre v rejo.
Raje bo sam, kakor da gre v rejo.

Pravzaprav nikoli ni povsem mirno spal; mater je izgubil v zelo mladih letih, ostal je z očetom, ki pa je kot gradbenik služil denar v tujini, zato je zanj skrbela babica. Vedno je koprnel po toplini staršev, a da ga lahko življenje udari še bolj, se mu še sanjalo ni, dokler ni umrl tudi oče in se je lahko oprl le še na babico. A ta je, po sinovi smrti, sklenila začeti znova, vendar v svoje nove življenjske načrte ni vključevala vnuka. Poročila se je in preselila v drugo vas, dečka pa okrutno prepustila samoti in resničnosti sveta.
 

Obdeluje polja


Dang pa ni vrgel puške v koruzo, prav tako ni odobraval nikakršnega pomilovanja, zato je vse možnosti posvojitve, potem ko je njegova zaskrbljena učiteljica šokantno zgodbo posredovala pristojnim službam, gladko zavrnil. Življenje je vzel v svoje roke in sam začel obdelovati polja in pobirati bambus, da si je priskrbel živila, dobri sosedje pa so mu vedno priskrbeli riž. Ko je njegova zgodba dosegla vietnamske medije, je začela z vseh koncev prihajati pomoč, tako tudi vnovične ponudbe za posvojitev ali rejo, a je znova vse zavrnil; če ga ne želijo sorodniki, bo pač živel sam, je pribil. Mimogrede, tako starši pokojnega očeta kot materini starši mu niso bili pripravljeni ponuditi toplega doma.


Vztraja, da zmore živeti sam in dobro poskrbeti zase, česar za zdaj ne more zanikati nihče, saj je pokazal osupljivo odgovornost in iznajdljivost, pri tem pa ne gre zanemariti, da kljub neprizanesljivim življenjskim razmeram Dang ni izpustil niti enega dneva pouka in redno ter zgledno opravlja vse domače naloge. Priznava pa, da so noči včasih dolge in mučne ter predvsem osamljene, brez nežnega objema ljubeče osebe ... 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije