TRADICIONALNO

Debeluh spet delil milijarde

Začetki znamenite loterije segajo v leto 1812. Jackpot si vedno razdeli več ljudi.
Fotografija: Po španskih ulicah so znova slavili številni loterijski dobitniki. FOTO: Vincent West/Reuters
Odpri galerijo
Po španskih ulicah so znova slavili številni loterijski dobitniki. FOTO: Vincent West/Reuters

Španci so minuli teden znova nazdravljali ob loterijski sreči. Spet jih je bogato obdaril El Gord, debeluh, ki je tokrat razvajal z rekordnim denarnim skladom: tik pred prazniki je tako razdelil poltretjo milijardo evrov, ki je, kot veleva tradicija, šla v roke več srečnežev.

Otroci iz madridske šole so mnogim prinesli srečo. FOTO: Susana Vera/Reuters
Otroci iz madridske šole so mnogim prinesli srečo. FOTO: Susana Vera/Reuters

Največ lističev za 20 evrov

Javni žreb v madridski operni hiši Teatro Real so milijoni spremljali prek televizijskega prenosa, nekateri pa kar v razkošni dvorani, in mnogi so ob koncu tudi slavili. Iz dveh bobnov so otroci iz šole San Ildefonso žrebali kroglice s številkami, ki so nazadnje osrečile tako domačine kot tujce, ki živijo v Španiji. Med njimi tudi Perla, mati dveh otrok, ki se zdaj veseli kar 400 tisočakov (nekaj bo še morala odmakniti državi, tako bo na koncu razpolagala s 325.000 evri): z dobitkom bo kupila hišo, odplačala dolgove, nekaj shranila za izobrazbo otrok, ne bo pa pozabila sreče deliti, saj bo del namenila cerkvi.

Debeluh je pred prazniki radodarno trosil evre. FOTO: Susana Vera/Reuters
Debeluh je pred prazniki radodarno trosil evre. FOTO: Susana Vera/Reuters

Kakor večina drugih je tudi Perla kupila listič, za katerega je odštela 20 evrov; drugi najvišji dobitek je znašal 125 tisočakov pred odbitjem davka, tretji 50 tisočakov, tisti, ki so vložili le evro in zadeli, pa lahko računajo na 20.000 evrov pred davkom. Mnogi kupijo več srečk manjše vrednosti, da si tako povečajo možnosti za zmago, posebnost El Gorda pa je ravno ta, da jackpota ne more zadeti samo en srečnež, saj je vedno dobitnih več lističev. Vsak igralec v povprečju zapravi 66,6 evra, ob koncu so razočarani redki, poroča Reuters.

Je pa zato denarni sklad najbogatejši na svetu, so ponosni pri španski loteriji, kjer vsak konec decembra razveselijo veliko družin in posameznikov. Debeluh se hvali že z več kot dvestoletno tradicijo, saj njegovi začetki segajo v leto 1812; takrat je po španskem ozemlju hlepel Napoleon, z loterijo pa so zbirali dobrodelna sredstva za vojsko. Številni Španci imajo tako te dni še dodaten razlog za veselje, mnogi pa so se tik pred iztekom leta rešili dolgov in finančne stiske.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije