NEODVISNA KATALONIJA

Danes v Barceloni napovedani veliki protesti

Objavljeno 28. oktober 2017 10.20 | Posodobljeno 28. oktober 2017 10.20 | Piše: STA, P. Pa.

Včeraj so ulice preplavili tisti, ki so za neodvisnost, za danes pa napovedujejo velike proteste tisti, ki so za enotno Španijo.

MADRID, BARCELONA – Nekaj ur po petkovi uvedbi neposrednega nadzora v Kataloniji je španska osrednja vlada večini vodilnih pripadnikov katalonske policije že odvzela pooblastila. To je prvi konkretni ukrep Madrida, potem ko je katalonski parlament v petek razglasil neodvisnost.

Obtožnica proti Puigdemontu

Španski premier Mariano Rajoy je sicer v petek zvečer po izredni seji svoje vlade napovedal odstavitev katalonske vlade s predsednikom Carlesom Puigdemontom na čelu ter razpustitev katalonskega parlamenta in razpis predčasnih regionalnih volitev 21. decembra. Ukrepi po objavi v uradnem listu v veljavo stopajo z današnjim dnem. Špansko tožilstvo je poleg tega napovedalo, da bo v prihodnjih dneh vložilo obtožnico proti Puigdemontu zaradi upora, sodišče pa bo nato odločilo, ali jo bo sprejelo ali ne. V primeru obsodbe bi lahko Puigdemontu grozilo po različnih navedbah od 25 do 30 let zapora. Nekaj ur kasneje je sledila še izjava španskega notranjega ministra Juana Ignacia Zoide, da je odstavil Josepa Lluisa Trapera Alvareza z mesta načelnika katalonske avtonomne regionalne policije Mossos. Proti Traperu so sicer že pred časom sprožili preiskavo zaradi upora, ker njegove enote niso pomagale španski civilni gardi v posredovanju proti protestnikom v Barceloni pred referendumom o neodvisnosti 1. oktobra. Španska tiskovna agencija Efe poroča, da je Madrid že odstavil tudi generalnega direktorja Mossosa Pereja Solera i Campinsa.

Odločilni dnevi

Burnemu političnemu dogajanju v petek so sledili množični protesti tako zagovornikov kot tudi nasprotnikov neodvisnosti v več katalonskih mestih, ki so se zavlekli pozno v noč. Udeležilo se jih je na tisoče ljudi. Za danes opoldne so v Madridu napovedani veliki protesti za enotnost Španije in ustavo. Največ ljudi, okoli 15.000, se je sinoči zbralo na shodu za neodvisnost pred poslopjem regionalnega parlamenta v Kataloniji. Na manjših protestih skrajno desnih skupin, ki nasprotujejo neodvisnosti, pa je prišlo do izgredov, med drugim do razbijanja oken na zgradbi radia Catalunya. Izgredniki so tudi napadli nekaj mimoidočih in jih lažje poškodovali.

Kot napoveduje francoska tiskovna agencija AFP, bo ta konec tedna pomembno predvsem to, ali bo katalonska vlada sama odstopila in pa v kolikšni meri bodo zagovorniki neodvisnosti uresničili svoje grožnje o mirnem uporu prevzemu nadzora Madrida, tako s protesti kot tudi s stavkami in drugimi sredstvi.

Deli s prijatelji