IZPOSTAVLJENI SEVANJU

Črna napoved za vojake, ki so v Černobilu kopali jarke: pred njimi je le še leto življenja

Ko so ukrajinski strokovnjaki prišli v Černobil, so zgroženo ugotovili, da je sevanje do 15-krat večje od običajnega.
Fotografija: Strokovnjaki naj bi na območjih Rdečega gozda izmerili od 10- do 15-krat višje indekse zunanjega sevanja od običajnega. FOTO: Gleb Garanich, Reuters
Odpri galerijo
Strokovnjaki naj bi na območjih Rdečega gozda izmerili od 10- do 15-krat višje indekse zunanjega sevanja od običajnega. FOTO: Gleb Garanich, Reuters

Pred ruskimi vojaki, ki so zavzeli Černobil in tam, nedaleč od jedrske elektrarne kopali jarke, je samo še leto dni življenja. Takšno usodo jim napovedujejo ukrajinski strokovnjaki po tem, ko so ugotovili, da so Rusi v černobilskem Rdečem gozdu kopali jarke in razširili radioaktivne snovi. Po poročanju nekaterih medijev naj bi eden izmed ruskih vojakov že umrl.  

Ruski vojaki naj bi jarke v izrazito kontaminiranem Črnem gozdu, ki se nahaja tik ob elektrarni, kopali skoraj 30 dni. Ukrajinska vojska je objavila posnetke, ki so jih posneli z dronom, ukrajinska državna družba za jedrsko energijo Energoatom pa je sporočila, da so na tem območju zdaj izmerili nenormalno visoke ravni sevanja.

Černobil  FOTO: Gleb Garanich Reuters
Černobil  FOTO: Gleb Garanich Reuters

Strokovnjaki naj bi na območjih Rdečega gozda izmerili od 10- do 15-krat višje indekse zunanjega sevanja od običajnega. V Energoatomu so ob tem opozorili, da se bodo vsi ruski vojaki, ki so v Rdečem gozdu skoraj 30 dni kopali jarke in poskušali vzpostaviti utrdbe, »soočili z radiacijsko boleznijo različnih stopenj«. Vojaki, ki so na černobilskem območju kopali jarke, niso bili ustrezno zaščiteni in so bili še dodatno izpostavljeni prahu ter strupenim snovem.

Spomnimo, ruske sile so območje nuklearke v Černobilu, kjer se je leta 1986 zgodila najhujša jedrska nesreča doslej, zasedle takoj po napadu na Ukrajino 24. februarja, 31. marca pa so ukrajinske oblasti sporočile, da so se ruske sile od tam umaknile.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije