SAMO MILIJON NAS ŠE ŽIVI

Črna napoved! Slovenijo do leta 2050 čaka demografska katastrofa

Evropske države, kjer bomo Evropejci najraje živeli čez 30 let, so Irska, Islandija in Luksemburg.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic/Delo

Se spomnite legendarne pesmi skupine Agropop Samo milijon nas še živi? Njeno besedilo se bo se očitno uresničilo ...
Najnovejše projekcije trendov selitve prebivalstva v Evropi, ki temeljijo na statističnih podatkih več vplivnih ameriških in mednarodnih institucij, napovedujejo skrb vzbujajoče demografske trende za Slovenijo in njene balkanske sosede za naslednje desetletje. Do leta 2050 bodo države evropskega juga v veliki meri postale prazne, medtem ko bodo država severozahodne Evrope vse bolj nasičene s prebivalstvom, piše Slobodna Dalmacija. Sprememba na jugu pa ne temelji na predpostavki o domnevnih podnebnih spremembah, temveč na naravnih trendih in najpogostejših vzrokih za vsako depopulacijo: izseljevanje in staranje staranje prebivalstva.


Balkanu kaže slabo


Slovenijo očitno čaka demografska katastrofa, kjer bi po priloženem zemljevidu leta 2050 padli na milijon in pol prebivalcev. Hud padec menda čaka tudi Srbijo s 33 odstotki zmanjšanja prebivalstva, medtem ko bi se prebivalstvo Hrvaške zmanjšalo (le) za 7 odstotkov. Edino svetlo točko na Balkanu predstavlja Kosovo, ki se mu nasmiha 17 odstotkov povečanja populacije. 
 

Treba bo v Irsko, Islandijo ali Luksemburg


Največja izguba prebivalstva v Evropi je predvidena v Litvi, Latviji in Moldaviji, kjer bi z izseljevanjem in umiranjem izgubili do 40 odstotkov prebivalstva. Najbolj zaželene evropske države čez 30 let bodo Irska, Islandija in Luksemburg.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije