ŽALOST DO NEBA

Covid sirote: »Pogrešam mamo.« Številni ostali brez staršev zaradi covida

Po svetu več milijona otrok ostalo brez enega starša ali obeh.
Fotografija: FOTO: Bogdan Cristel, Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Bogdan Cristel, Reuters

V pandemiji covida 19 je umrlo več kot 5,5 milijona ljudi po svetu. Zaradi številnih smrti odraslih je več kot milijon otrok ostalo brez enega starša ali celo obeh, piše portal Al Jazeera. Samo v ZDA je 167.000 otrok ostalo brez najmanj enega starša oziroma skrbnika zaradi koronavirusa. V Indiji je številka tako imenovanih »covid sirot« okoli 150.000, v Peruju okoli 93.000, kažejo oktobrski podatki. 

Pojav »covid sirot« so poimenovali tudi z izrazom »pandemija v pandemiji«. Al Jazeera je povzela izjavo Lucie Cluver, profesorice socialnega dela na Oxfordu, ki je dejala, da vsakih šest sekund en otrok ostane brez pomembnega skrbnika zaradi covida 19. Te številke bodo menda samo še rasle, je pesimistično napovedala.

»Do aprila lani je zaradi covida 19 kar 1,5 milijona otrok ostalo brez skrbnika, medtem ko je že novembra številka skokovito narasla na 5,5 milijona otrok. Čez leto dni jih bo že 10 milijonov. To je problem, ki se nam že nekaj časa dogaja in se le še poslabšuje,« je povedala Cluverjeva.

V priznana zdravstveni reviji The Lancet so poleti objavili študijo, da se je v letu dni, od marca 2020 do aprila 2021, več kot milijon otrok moralo posloviti od svojega starša. V študiji še navajajo, da je število otrok, ki so zaradi covida postali sirote, višje od števila umrlih v starostni skupini med 15. in 50. letom. Statistika še pravi, da so od dva- do petkrat več umirali očetje in so mame postale samohranilke.

Med državami s to žalostno statistiko so tudi evropske, in sicer Francija, Anglija, Nemčija, Italija, Poljska, Rusija, Španija, kot tudi države ameriškega in afriškega kontinenta ter Iran, Filipini in Indija.

Unicef: Humanitarno pomoč potrebuje rekordno število otrok

Sklad Združenih narodov za otroke Unicef, ki je konec leta praznoval 75. obletnico, je opozoril, da več kot 177 milijonov otrok po svetu, kar je največ v zgodovini sklada, potrebuje humanitarno pomoč. Potreb po humanitarni pomoči je 31 odstotkov več kot lani.

Organizacija izpostavlja, da otroci po svetu trpijo zaradi posledic konfliktov, skrajnih vremenskih pojavov, podnebne krize in pandemije covida 19. Pri tem je v zadnjem poročilu pandemijo covida 19 označila kot največjo grožnjo napredku za otroke v njeni 75-letni zgodovini.

Poročilo opozarja tudi, da bo pot do ponovnega pridobivanja izgubljene prednosti še dolga, saj bo za vrnitev v stanje pred izbruhom pandemije, kar zadeva otroško revščino, tudi v najboljšem primeru potrebnih od sedem do osem let, so sporočili iz Slovenske fundacije za Unicef.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije