Covid-19 usoden tudi za Hrvata?

Južni sosedje preiskujejo smrt okuženega z novim koronavirusom. Evropa je postala novo žarišče virusa, z največ okužbami Italija.
Fotografija:
Odpri galerijo

Evropa je novo središče izbruha smrtnega koronavirusa, v ospredju je naša zahodna soseda z več kot 35.000 okužbami in skoraj 3000 smrtnimi žrtvami, Italija pa je karanteno, sicer zapovedano do 3. aprila, še podaljšala. Na stari celini je zaradi covida-19 umrlo 4180 ljudi, po svetu skupno 8900.
Italijani bodo v karanteni še dolgo: balkonska telovadba bo tako nedvomno ena od stalnic novega vsakdanjika.
Italijani bodo v karanteni še dolgo: balkonska telovadba bo tako nedvomno ena od stalnic novega vsakdanjika.

Z novim koronavirusom se je okužilo skoraj 220.000 ljudi po svetu, v Evropi več kot 92.500. In medtem ko na Kitajskem zadnje dni olajšano beležijo samo še uvožene primere okužb, je virus staro celino napadel z vso silo. V Evropi je največ držav s potrjenimi več kot tisoč primeri okužb, takšnih je dvanajst, poroča STA, po svetu pa je še zelo hudo v Iranu z 18.500 okužbami ter ZDA s skoraj 9500 in Južni Koreji z 8656.

Med evropskimi državami po novem trepeta tudi Nemčija, kjer so novi koronavirus ugotovili pri 11.000 ljudeh, v enem dnevu skoraj 3000, smrtnih žrtev je menda 20. Sprejeli so številne ukrepe, v dveh bavarskih vaseh pa odredili karanteno. V zadnjih 24 urah se je v Španiji, kjer od minulega tedna vlada karantena, z novim koronavirusom okužilo še 3431 ljudi, zdaj skupno 17.147, skupaj je umrlo 767 državljanov.

Virus so končno vzeli resno na Otoku, kjer je okuženih skoraj 2700 ljudi, prav tako zapirajo šole, ugašajo javno življenje, ustavljajo javni prevoz, odrejajo delo od doma in zapovedujejo družbeno osamitev. Odločno so nastopili na Mauritiusu, kjer so po prvih treh uvoženih primerih prepovedali vstop v državo ter zaprli šole in pristanišča za vse ladje za križarjenje.


V Rusiji, kjer so potrdili okoli 150 okužb, poročajo o prvem smrtnem primeru zaradi covida-19; umrla je starejša in bolehna Moskovčanka, prvi smrtni primer okuženega z novim koronavirusom pa preiskujejo pri naši južni sosedi. Na Hrvaškem, kjer so do konca naše redakcije potrdili 99 primerov okužb, je umrl 65-letni Istran: bil je v samoizolaciji v Brtonigli, ali je bil usoden prav covid-19, še ni jasno.

V javnosti so zakrožile številne polemike o zapletih pri oskrbi okuženega, saj naj bi možakar po navedbah civilne zaščite zavrnil hospitalizacijo, doma pa se mu je stanje hitro poslabšalo. Svojci vztrajajo, da je zdravstveno osebje preložilo pregled 65-letnika na dan pozneje, ponoči pa je umrl. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije