Panični, da svetu preti velika katastrofa

Nas čakajo velike težave, od solarnih neviht do snega poleti?
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Pixabay
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Pixabay

Aktivnost sonca je drastično upadla, opozarjajo znanstveniki, ki pravijo, da gre za t.i. solarni minimum. Sončevo magnetno polje je oslabelo, kar bi po napovedih tistih malce bolj črnogledih lahko povzročilo močne nevihte na Zemlji ter težave za astronavte in vesoljsko opremo. Prišlo bi lahko tudi do solarnih neviht, nekateri pa se bojijo, da tudi do katastrofalnega upada temperatur na Zemlji.

Kraljevsko astronomsko društvo Velike Britanije poskuša pomiriti paniko s trditvami, da gre za ciklično dogajanje, ki se pojavlja vsakih nekaj let, številni pa niso tako optimistični. Spominjajo na solarni minimum, ki je v Evropi v 17. in 18. stoletju povzročil tako nizke temperature, da je med drugim pomrznila tudi reka Temza. Pridelki so bili uničeni, nevihte so parale nebo, leta 1816 pa je bilo vremensko dogajanje tako noro, da je snežilo celo junija.
 
Sonce, ki je staro 4,5 milijarde let in več kot milijonkrat večje od Zemlje, daje našemu planetu ne le svetlobo, ampak tudi toploto.<br />
FOTO: Shutterstock
Sonce, ki je staro 4,5 milijarde let in več kot milijonkrat večje od Zemlje, daje našemu planetu ne le svetlobo, ampak tudi toploto.
FOTO: Shutterstock
Sončeva aktivnost se nenehno ciklično menja od solarnega maksimuma do minimuma, te aktivnosti pa znanstveniki merijo od 17. stoletja. Letos je sonce na najnižji stopnji aktivnosti od 50. let prejšnjega stoletja. Najhujše obdobje je bilo med letoma 1790 in 1830, ko so beležili obdobja ekstremnega mraza. Povprečna temperatura je tedaj upadla za dve stopinj Celzija, kar se morda ne sliši veliko, je pa imelo dramatičen učinek na kmetijstvo in pridelavo hrane. Na tisoče ljudi je umrlo zaradi lakote, mraza in bede, ki so jo povzročila »leta brez poletja«, izbruhnila je tudi epidemija tifusa. V tistem obdobju so, sicer povsem nepovezano, zabeležili nekaj močnih izbruhov vulkanov. 10. aprila 1815 je izbruhnil vulkan Tambora v Indoneziji, zaradi česar je umrlo več kot 71 tisoč ljudi.

Znanstveniki priznavajo, da je tokratni solarni minimum precejšen, da pa  vendarle takšne katastrofe ne gre pričakovati. Profesor astrofizike na Univerzi v Reddingu Matthew Owens pravi, da je bil največji solarni mrk v zadnjem času leta 2009, pa da takrat nismo umrli. Verjame, da ob tokratnem minimumu znižanje temperature ne bo večje od 0,2 stopinje Celzija. Lahko bi nas čakala malce hladnejša, a ne mrzla zima, dodaja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije