Znameniti Rdeči baron sestrelil leteči krožnik?

Tako pravi njegov tedanji pajdaš. NLP naj bi strmoglavil v gozd v Belgiji.
Fotografija: Manfred von Richthofen je bil svojčas pravi heroj. FOTOGRAFIJE: Wikipedia
Odpri galerijo
Manfred von Richthofen je bil svojčas pravi heroj. FOTOGRAFIJE: Wikipedia

Neznani leteči predmeti oziroma NLP se na nebu pogosto pojavljajo v različnih vojnih obdobjih. Tako so jih videvali med vojnami v Vietnamu, Perzijskem zalivu, tudi v prvi in drugi svetovni vojni. Med prvo svetovno vojno je bilo poročanj o njih sicer manj, med najbolj neverjetne iz tistega časa pa zagotovo spada primer barona Manfreda von Richthofena, znanega tudi kot Rdeči baron, in njegovega srečanja z neznanim letečim predmetom.

Že pri 25 letih je bil vodja vojaške eskadrilje Jasta 11.
Že pri 25 letih je bil vodja vojaške eskadrilje Jasta 11.
O izkušnji je kar 80 let pozneje spregovoril njegov soletalec Peter Waitzkrik, ki je razkril, da je znameniti nemški pilot NLP ne le opazil, ampak naj bi nanj celo streljal in ga sestrelil. Pripoved je bila objavljena v več medijih in v knjigi avtorja Franka Josepha Millitary Encounters with Extraterrestrials; The Real War of the Worlds, v slovenščini Vojaška srečanja z nezemljani; resnična vojna svetov.


Kot navaja Waitzkrik, je bilo malce po zori 18. marca 1917, ko je baron Manfred von Richthofen poletel z vzletne steze letališča v vzhodni Belgiji. Spremljal ga je Waitzkrik.
 

Plešasti bitji pobegnili


Izvajala sta običajno jutranjo patruljo na nemškem okupacijskem ozemlju. Že pri 25 letih je bil Richthofen vodja vojaške eskadrilje Jasta 11, med kariero pa naj bi sestreli kar 80 nasprotnikovih letal in bil za Nemce nacionalni heroj. Tistega jutra je patrulja prvo uro potekala povsem običajno, nato pa sta moška v letalu na popolnoma jasnem nebu in ob dobri vidljivosti tik nad seboj opazila velik kovinski disk. Okrog oboda je imel več oranžnih luči, ki so bile videti, kot bi valovale.


Še nikoli nista videla česa podobnega. Waitzkrik je kasneje ocenil, da je imela zadeva premer blizu 50 metrov, s čimer je bila za kar 30 metrov širša, kot je bil razpon kril njunih letal. Naslednja stvar, ki se je je zavedel, je bilo, da je von Richthofen pritisnil na sprožilec njegove strojnice in začel streljati. Predmet je strmoglavil v gozd. Ko sta pilota preletela razbitine, naj bi videla iz njih splezati dve plešasti bitji, ki sta izginili v gozdu.

Ko sta se vrnila v oporišče, sta o dogodku podala uradno poročilo nadrejenim, in bilo jima je ukazano, naj o tem nikdar več ne govorita. Tega sta se načeloma držala, Waitzkrik je sicer pripovedoval zgodbe o nenavadnem dogodku ženi in vnukom, javno pa je o tem spregovoril šele veliko pozneje.


V izjavi za javnost je dejal, da je šlo za »vesoljsko plovilo z nekega drugega sveta«, ki je imelo na krovu dva člana posadke, kaj se je z njima zgodilo, ostaja skrivnost. A zgodba je vzbudila dvome celo med tistimi, ki v obstoj nezemljanov ter NLP verjamejo. Ni jim šlo v račun, kako je lahko primitivna strojnica iz prve svetovne vojne sestrelila vesoljsko plovilo in zakaj razbitin plovila nikdar niso našli. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije