Zmaj v vesolje ponesel hlebec sira

SpaceX še zadnjič izstrelil tovorno ladjo dragon. Njena naslednica naj bi poletela oktobra letos.
Fotografija: V vesolje je nesel tudi poseben tovor, enoto Bartolomej. FOTOgrafije: Spacex
Odpri galerijo
V vesolje je nesel tudi poseben tovor, enoto Bartolomej. FOTOgrafije: Spacex

Vesoljska družba SpaceX je pred mesecem dni z vesoljskega oporišča in izstrelišča Cape Canaveral s pomočjo močne nosilne rakete falcon 9 proti Mednarodni vesoljski postaji poslala novo vesoljsko robotsko tovorno ladjo dragon. Oskrbovalni in tovorni polet do vesoljskega oporišča je bil zelo zahteven. Na krovu vesoljskega tovornjaka je bilo 1997 kilogramov različne opreme, zalog, hrane in rezervnih delov.
Zadnja izstrelitev
Zadnja izstrelitev

Vesoljski zmaj, kot mu rečemo Slovenci, je v vesolje nosil tudi poseben tovor: enoto Bartolomej (ime je dobila po bratu Krištofa Kolumba, odkritelja Amerike), ki je prispevek Evropske vesoljske agencije (ESA), razvila jo je znana družba Airbus Defense & Space. Pritrjena bo na evropski modul Columbus in bo omogočala pritrditev več različnih manjših raziskovalnih enot in sistemov.
 

Sokol je eksplodiral


S tem poletom SpaceX končuje uporabo starih dragonov za vesoljske prevoze. Program njihovih poletov je Nasa podpisala decembra 2008. Takrat je zajemal 12 tovornih poletov in bil vreden 1,6 milijarde dolarjev; na oporišče so dostavili 20 ton tovora. Program so nato podaljšali na 20 poletov, cene za to niso razkrili, mnogi pa menijo, da je bila občutno višja. Skupno so dostavili 43 ton tovora, nazaj na Zemljo pa pripeljali skoraj 34,5 tone. Omenimo še, da je dragon še vedno edina vesoljska ladja, ki lahko tovor iz vesoljskega oporišča pripelje tudi nazaj na modri planet. SpaceX jih je izstrelil kar 22. Prvi polet je bil poskusni, njegov tovor je bil velik hlebec sira. En polet se ni posrečil, falcon 9 je med izstrelitvijo eksplodiral.
Najnovejši tovor je 62. ekspedicija, v posadki so ameriška astronavta Drew Morgan in Jessica Meir ter ruski kozmonavt Oleg Skripočka. Novo ploščad Bartolomej bodo pripravili za delovanje.
Dragon se je priključil Mednarodni vesoljski postaji.
Dragon se je priključil Mednarodni vesoljski postaji.

Doslej je 17 prvih stopenj pristalo na posebni pristajalni ploščadi floridskega izstrelišča Cape Canaveral, dve stopnji sta pristali na posebni ploščadi kalifornijskega izstrelišča Vandenberg; 24 prvih stopenj na robotski morski ploščadi Of Course I still Love You (Seveda te še vedno ljubim). Sedem prvih stopenj je uspešno pristalo na sestrski robotski ploščadi z imenom Just Read The Instructions (Samo preberi navodila). Da je to družbi SpaceX uspelo, je morala najprej izvesti različne poskusne izstrelitve na kopnem, nato so se vrstile prave izstrelitve, ki sprva niso bile uspešne, nato jim je uspelo pristati na robotski morski ploščadi, potem še na kopnem. Obstaja spektakularni posnetek dveh hkratnih pristankov teh prvih stopenj pri Cape Canaveralu. Takrat sta se vračali s prve izstrelitve močnejše različice falcona 9, falcona heavy. Tako prve stopnje falconov 9 kot tudi dragone lahko večkrat uporabijo. Pri zadnjem tovrstnem poletu je prva stopnja falcona poletela in pristala tretjič, prav tako je tretjič v vesolje potoval tudi zadnji dragon.


Kot smo omenili, starega dragona ne bodo več uporabljali za prevoz tovora do Mednarodne vesoljske postaje. SpaceX je že dlje razvijal in preizkušal novo vesoljsko ladjo, ki je prvenstveno namenjena poletu posadk do oporišča. Gre za Crew Dragon V2, ladjo za posadko druge generacije, ki so jo že preizkusili in obstaja verjetnost, da bo poleti letos z njo v vesolje poletela prva posadka astronavtov. Razvijali so tudi različico te vesoljske ladje brez posadke, s katero bodo prevažali tovor. Nekoliko poenostavljena bo, brez sistemov, ki so nujni za normalno življenje posadke. V vesolje bo ponesla več tovora kot predhodnica. Po predvidevanjih naj bi najnovejši tovorni vesoljski zmaj do svojega cilja poletel že oktobra letos. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije