DRAŽBA

Zlatnina železne lady na dražbi

Baronica Margaret Thatcher je umrla leta 2013. Dražba sovpada s 40-letnico njene izvolitve.
Fotografija: Thatcherjeva je bila predsednica vlade Združenega kraljestva med letoma 1979 in 1990. Foto: REUTERS
Odpri galerijo
Thatcherjeva je bila predsednica vlade Združenega kraljestva med letoma 1979 in 1990. Foto: REUTERS

Prihodnji mesec bo avkcijska hiša Christie's prek spleta prodajala predmete Margaret Thatcher, tudi prstan, ki ga je nosila, ko je postala premierka Velike Britanije. Dražbena hiša bo njeno osebno lastnino prodajala med 2. in 9. majem.
Kraljica ji je leta 1992 podelila naziv baronica, tako je postala članica zgornjega doma britanskega parlamenta. FOTO: Guliver/Getty Images
Kraljica ji je leta 1992 podelila naziv baronica, tako je postala članica zgornjega doma britanskega parlamenta. FOTO: Guliver/Getty Images

Datum ima kajpak poseben pomen, tretjega maja 1979 je Thatcherjeva postala prva ženska na položaju predsednika vlade Združenega kraljestva. Baronica Thatcherjeva – naziv ji je leta 1992 podelila kraljica Elizabeta II. – ima med predsedniki britanske vlade v 20. stoletju najdaljši staž.

Dražili bodo 170 kosov, predmete, ki jih je uporabljala kot premierka, pa tudi njene osebne stvari, denimo oblačila, torbice in nakit. Dražbena hiša jih je kajpak ocenila, za že omenjeni prstan, ki ga je nosila tistega dne, ko je bila izvoljena – 18-karatni zlat prstan z ametistom –, naj bi iztržili od 1365 do 2048 evrov.
Na dražbi bo tudi torbica. FOTO: Christie's
Na dražbi bo tudi torbica. FOTO: Christie's

Prstan naj bi bil eden njenih najljubših, izbrali naj bi ga njeni otroci. Še en kos nakita bodo prodajali, zlato zapestnico z barvitimi dragimi kamni, ki je ocenjena na 1700–2850 evrov; bila je darilo njenega moža Denisa, nosila jo je denimo med srečanjem z Nelsonom Mandelo leta 1990. Na dražbi bosta dve večerni obleki, tudi modra, ki jo je Thatcherjeva nosila na slavnostni večerji ob kraljičinem zlatem jubileju leta 2002, ocenili so jo na 1140–1700 evrov, pa ročna torbica znamke Asprey (910–1365 evrov), pozlačeno Cartierjevo pero (v originalni škatlici, ocenjeno na 570–910 evrov) in pivnik, ki ga je uporabljala v službi.
Obleko je nosila na kraljičinem zlatem jubileju. FOTO: Christie's
Obleko je nosila na kraljičinem zlatem jubileju. FOTO: Christie's

Hiša Christie's bo tokrat že tretjič prodajala njeno lastnino, zadnjo dražbo so organizirali leta 2015, ko bi Thatcherjeva praznovala 90 let, in iztržili 4,5 milijona funtov. Adrian Hume-Sayer, strokovnjak za zasebne zbirke, je dejal: »Odziv trga na zgodovinske dražbe leta 2015 prek spleta in tradicionalno, v dvorani, je bil izjemen.

Izkupiček tako prve kot druge dražbe je presegel pričakovanja. Posamezniki z vsega sveta so z veseljem sodelovali pri dražbi predmetov, ki ponujajo vpogled v življenje prve britanske premierke, ki je bila politična velikanka na svetovnem odru.


Letošnjega maja bo tretja in zadnja dražba, ki sovpada s 40-letnico zgodovinske izvolitve Thatcherjeve, zbiratelji in oboževalci bodo tako imeli še eno možnost, da si za vedno preskrbijo spomin na železno lady.« Za posledicami kapi je umrla 8. aprila 2013 v Londonu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije