LETEČI KROŽNIK

Zgradil si je vesoljsko ladjo

Objavljeno 03. december 2018 21.56 | Posodobljeno 03. december 2018 21.56 | Piše: S. I.

Španski pisatelj je na vrtu sestavil leteči krožnik. Zaveda se, da še nekaj časa ne bo poletel v vesolje.

Z letečim krožnikom seveda še ni mogoče poleteti v vesolje. FOTO: El Pais
Lucio Ballesteros bi rad potoval daleč, daleč proč, a ne z letalom ali avtodomom: možakar si je zgradil kar lasten leteči krožnik. Sedeminosemdesetletni pisatelj, glasbenik in youtuber iz Montoeda v Španiji je na svojem vrtu sestavil vesoljsko plovilo, ki v premeru meri skoraj dvajset metrov, tehta pa slabe 1,2 tone. Leteči krožnik je pritegnil precej medijske pozornosti, med drugim tudi zanimanje avtorjev dokumentarcev Xoela Mendeza in Simona Saibeneja, ki bosta o Ballesterosu in njegovem delu posnela dokumentarni film.

Pot v vesolje?

Ballesteros ocenjuje, da je za gradnjo vesoljske ladje iz aluminija in metakrilata porabil že več kot 100.000 evrov, poroča španski člasnik El Pais. Pisatelj in izumitelj priznava, da njegov leteči krožnik ne bo delujoč, dokler vanj ne bodo namestili motorjev. Po njegovih ocenah bo plovilo uporabno šele v daljni prihodnosti. Kakor je povedal za španski časopis El Ideal Gallego, se bo moralo človeštvo tako telesno kot duševno še precej razviti, preden bo spodobno razviti tehnologijo, ki bo njegov leteči krožnik lahko poslala v vesolje.

Pisatelj je za leteči krožnik porabil že približno 100.000 evrov.

Umetnik upa, da se bo njegova vesoljska ladja nekega dne odpravila proti planetu 10/7, ki ga opisuje v seriji svojih romanov in na katerem naj bi živela »bitja, ki so zelo podobna človeku, a višje postave«. Ime planeta je sestavljeno iz številke 10, ki simbolizira enotnost Boga, in sedmice, ki predstavlja sedem dimenzij človeškega bitja. Kakor pravi v knjigi Regresija k znanju, gre za svet brez šefov, kjer ni ne denarja ne nezaupanja, pa tudi ne ničevosti in ambicije. Bi lahko rekli, da je Ballesteros malce premaknjen, je zanimalo novinarje. »Da. No, ne. Ima svoj sen in v skladu s tem si prizadeva, da bi ga uresničil,« je o njem dejal Simone Saibene.

image
Lucio Ballesteros pred svojo vesoljsko ladjo FOTO: lavozdegalicia.es
Deli s prijatelji