NEZAUPNICA

Zgodovinska odločitev parlamenta: Kurzu ne zaupajo več

Avstrijski parlament je izglasoval nezaupnico kanclerju Kurzu.
Fotografija: Avstrijski poslanci so izglasovali nezaupnico. FOTO: Leonhard Foeger, Reuters
Odpri galerijo
Avstrijski poslanci so izglasovali nezaupnico. FOTO: Leonhard Foeger, Reuters

DUNAJ – Avstrijski parlament je danes izglasoval nezaupnico vladi pod vodstvom prvaka ljudske stranke (ÖVP) Sebastiana Kurza. To je bila prva uspešna nezaupnica v sodobni zgodovini Avstrije. Vodja SPÖ Pamela Rendi-Wagner je nezaupnico utemeljila z edinstvenim ravnanjem kanclerja Kurza in mu očitala oblastiželjnost. Kot poroča RTV, je dejala še, da je državo dvakrat pahnil v predčasne volitve in da je zdaj, ko je razpadla koalicija s svobodnjaki (FPÖ), vzpostavil vlado, v kateri je zgolj ÖVP. Glasovanje o nezaupnici Kurzu je sicer sprva zahtevala opozicijska stranka Jetzt – Liste Pilz (Zdaj – Lista Pilz).

Kurz je v svojem poslovilnem govoru kot predsednik vlade v parlamentu dejal, da razume željo strank po maščevanju in pridobitvi boljšega položaja za predčasne volitve. A dejstvo, da je nezaupnica vladi odziv na rezultate nedeljskih evropskih volitev, je nekaj, čemur ne more slediti nihče v državi, je poudaril.

Današnje glasovanje o nezaupnici vladi je finale afere Ibiza, ki se je začela sredi maja, ko se je v javnosti pojavil posnetek, v katerem je donedavni vodja svobodnjakov in podkancler Heinz-Christian Strache pred volitvami leta 2017 v zameno za pomoč pri povečanju volilne podpore domnevni ruski vlagateljici ponujal poslovne pogodbe z vlado. Svobodnjaki so nato zapustili vladajočo koalicijo, Kurz pa je minuli teden na njihova ministrska mesta imenoval strokovnjake.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije