PISATELJEVE NEČEDNOSTI

Ženo hotel zapreti v norišnico

Charles Dickens si je zaželel življenja z ljubico. Pismo razkriva pisateljeve nečednosti.
Fotografija: Charles Dickens se je žene naveličal. FOTO: Guliver/getty Images
Odpri galerijo
Charles Dickens se je žene naveličal. FOTO: Guliver/getty Images

LONDON – V javnost je prišlo 160 let staro pismo, ki dokazuje, da je želel Charles Dickens svojo ženo spraviti v norišnico, ker jo je nameraval zapustiti zaradi mlajše igralke. Tako se je poskušal izogniti obtožbam zategnjene viktorijanske družbe. To razkriva pismo, ki ga je napisal ženin prijatelj, bojda je sloviti pisatelj prosil zdravnika, da bi 41-letni Catherine Dickens postavil diagnozo, da je nora, in jo zaprl v norišnico. A je bila žena povsem zdrava in zdravnik se je uprl.
Charles Dickens se je žene naveličal. FOTO: Guliver/getty Images
Charles Dickens se je žene naveličal. FOTO: Guliver/getty Images

Dickens ni več maral svoje žene, ker se je postarala, rodila mu je deset otrok, zato ni bila več mladostnega videza. Uteho je našel v 18-letni igralki, ki je postala njegova ljubica. Takrat je bil poročen že 22 let. Njegov zakon se je začel zelo srečno, skupaj sta odpotovala na Škotsko in tudi v Ameriko. Charles jo je opisoval kot odlično sopotnico, a je njegovo navdušenje z leti skopnelo.


V mlado igralko Ellen Ternan se je zaljubil, ko je bil star že 45 let. Z njo je postal povsem obseden. Z ženo sta je razšla junija 1858, plačeval ji je letno preživnino, ki bi danes znašala 29.000 evrov. Zapustiti je morala družinsko hišo in devet otrok, le najstarejši sin je lahko odšel z njo. Z ljubico Ellen Ternan je ostal do svoje smrti leta 1870. Dočakal je 58 let. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije