OKRUTNA SMRT

Že 80 let iščejo okostje čarovnice

Lilias Adie bi morali sežgati na grmadi, a je umrla v zaporu. Njeno okostje so pred stoletjem razstavili, nato je izginilo.
Fotografija: Takšna je bila videti Lilias Adie, ugotavljajo forenziki.
Odpri galerijo
Takšna je bila videti Lilias Adie, ugotavljajo forenziki.

Nikoli je ne bomo pozabili, pravijo predani Škotje, odločni, da bodo nekoč zagotovo odkrili pogrešano okostje čarovnice in jo dostojno pokopali.

V Torryburnu se vsakega septembra spomnijo okrutne smrti tako Lilias Adie kot približno 3500 drugih prebivalcev okrožja Fife, ki so jih obsodili čarovništva in brutalno usmrtili med 16. in 18. stoletjem. Nasilni konec je doletel tudi Lilias, ki so ji očitali zle uroke in nečistovanje s hudičem ter jo prisilili k priznanju kaznivih dejanj, ki jih ni zagrešila; umrla je v zaporu 1704., in sicer med čakanjem na sežig na grmadi, najverjetneje pa je storila samomor.

Stara naj bi bila okoli šestdeset let, in kot piše zgodovina, je med sojenjem kljub trpinčenju in poniževanju ponosno zavračala zahteve, naj izda imena drugih, ki naj bi izvajali čarovništvo, in se raje sprijaznila s svojo žalostno usodo.

Venci na obali

Kdo je ukradel posmrtne ostanke domnevne čarovnice?
Kdo je ukradel posmrtne ostanke domnevne čarovnice?
Pokopali so jo na obali in grob prekrili s skalo, da njen duh ne bi pobegnil iz zadnjega počivališča; sto let pozneje so zgodovinarji izkopali ostanke in jih razstavili v muzeju univerze St. Andrews, a je okostje po letu 1938 skrivnostno izginilo.

Ostajajo samo fotografije lobanje in danes tudi 3D-rekonstrukcija podobe Lilias, ki so jo izdelali forenzični strokovnjaki. Prebivalci Torryburna in zgodovinarji so v spomin na vse tiste, ki so jih krivično obsodili ter pokončali kot zlobne in preklete, tudi letos na obali položili vence in znova pozvali oblasti, naj lov na čarovnice razglasijo za napako, javno obžalujejo usmrtitev toliko nedolžnih in te posmrtno pomilostijo.

Predvsem pa pozivajo tistega, ki hrani okostje uboge Lilias, naj posmrtne ostanke vrne in omogoči dostojen pokop ter tako vsaj delno popravi zgodovinsko krivico.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije